Aanpak ‘Racisme in Rotterdam’ is concreet, maar is het genoeg?

Er is veel goed aan het plan dat Rotterdam deze week presenteert voor de aanpak van racisme, stelt hoogleraar migratie- en diversiteitsbeleid Peter Scholten in NRC. Het is concreet , maar het is zeer de vraag of het voldoende is. Rotterdam moet zich in ieder geval óók heel helder uitspreken, en zich opmaken voor een aanpak van de lange termijn, schrijft Peter Scholten in een ingezonden artikel.

College komt met een antwoord op de Black Lives Mater beweging in de aanpak ‘Rotterdam tegen Racisme’, met het Rotterdamse Motto ‘geen woorden maar daden’. De gemeente gaat haar eigen rol als werkgever onder de loep nemen, gericht initiatieven op wijkniveau ondersteunen, preventie van racisme een vast onderdeel maken van onderwijs en diverse maatregelen treffen in specifieke sectoren zoals arbeidsmarkt, zorg en sport.

Concreet plan

Hoogleraar Peter Scholten vindt de aanpak een mooi voorbeeld van hoe je aandacht voor racisme ook vertaalt naar een daadwerkelijk beleid. “Het goede aan de Rotterdamse benadering is dat zo'n gedifferentieerde aanpak nu ook eens echt concreet wordt uitgewerkt en voorzien van een eigen begroting. Het is een concreet plan dat echt een beroep doet op de hele stad”, schrijft hij.

Racisme zit diep

Toch vraagt Scholten zich af of het genoeg is, omdat racisme een hardnekkig fenomeen blijkt die zich niet zomaar laat verdrijven. Bijvoorbeeld omdat ‘aan discriminatie grenzende uitspraken tot in de gemeenteraad reikten’. Ook vraagt hij zich af of genoeg wordt gedaan om meer impliciete vormen van discriminatie te bestrijden en is hij sceptisch over het bedrag dat vrijgemaakt is voor de aanpak.

Lees het hele artikel op NRC.nl

Professor
Gerelateerde content

Over racisme in voetbal: “Het kennen van de geschiedenis is een noodzakelijke voorwaarde om verandering te bewerkstelligen”

Prof.dr. Gijsbert Oonk over Black Lives Matter, racisme en identiteit in de voetbalwereld. Hij gebruikt sport als een spiegel om naar grote migratie- en identiteitsvraagstukken...

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen