Annemiek Harder benoemd op Horizon-leerstoel Ortho- en Gezinspedagogiek

Dr. Annemiek Harder is benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de afdeling Ortho- en Gezinspedagogiek op de Horizon-leerstoel Wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg en onderwijs. De leerstoel wordt gefinancierd door de Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis van Rotterdam. Harder houdt haar oratie op vrijdag 13 december 2019.

"Het is tijd om de ´black box´ van de jeugdhulp in de spotlights te zetten", aldus Harder. Zij gaat onder meer onderzoek doen naar de effectiviteit van het zorgaanbod binnen de instelling Horizon, Jeugdzorg en Onderwijs in Rotterdam. De opgedane kennis over werkzame mechanismen van jeugdhulp en speciaal onderwijs worden daarna in de praktijk gebracht. Zo levert het onderzoek een directe bijdrage aan de verbetering van de jeugdhulp en het speciaal onderwijs dat Horizon biedt.

In het onderzoek wordt bekeken of en hoe positieve gedragsverandering bij jeugdigen en gezinnen wordt bereikt. Verder staat de ontwikkeling van effectieve interventies voor het oplossen of verminderen van problemen bij opvoeding, ontwikkeling, leren en gedrag centraal. Harder richt zich daarbij onder andere op de behandelrelatie tussen jeugdigen/ouders en hulpverleners en op effectieve elementen van methodieken en interventies uit de praktijk.

‘Om de jeugdhulp te verbeteren is weten wat werkt, voor wie, wanneer, en waarom van cruciaal belang’

Over Annemiek Harder

Annemiek Harder (1982) studeerde af als psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 promoveerde ze cum laude op de kwaliteit en effectiviteit van gesloten residentiële jeugdhulp met het proefschrift ‘The downside up?’. Als vervolg daarop ontwikkelde ze de behandelmodule Up2U voor pedagogisch medewerkers in de residentiële jeugdhulp. Harder is bestuurslid van de European Scientific Association on Residential & Family Care for Children and Adolescents (EUSARF) en lid van het redactiecomité van het tijdschrift Residential Treatment for Children and Youth. Daarnaast is ze lid van de International Work Group on Therapeutic Residential Care en het International Research Network on Transitions to Adulthood from Care (INTRAC).

Over Horizon

Horizon is landelijk aanbieder van specialistische jeugdhulp en onderwijs aan kinderen met complexe problemen. Horizon werkt binnen samenwerkingsverband iHUB nauw samen met De Opvoedpoli, Altra en De Nieuwe Kans om Jeugdhulp, GGZ en Onderwijs anders en beter in te richten voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Over Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis

De Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis van Rotterdam (het GBW) heeft als doel de opvoeding van en het onderwijs aan minderjarigen te verbeteren en ondersteunt het werk van instellingen op het gebied van jeugdzorg en onderwijs.

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties ESSB, T 010 408 2135 of E kooistra@essb.eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen