Gewapend met een gedegen economische achtergrond en een passie voor kunst, opereert Erasmus-alumna Aylin Beijersbergen op het snijvlak van beleid, cultuur en duurzaamheid. Als beleidsadviseur bij de Museumvereniging werkt ze aan klimaatbewustzijn en partnerschappen binnen de museumwereld en als ambassadeur van het Europese Klimaatpact brengt ze duurzaamheid in kunst en cultuur op EU-niveau onder de aandacht. We spraken haar over haar ervaringen in de culturele sector en het belang van verbeeldingskracht.
Tijdens haar bachelor Economics and Business Economics (IBEB) aan de Erasmus Universiteit, ontdekte Beijersbergen via een minor haar liefde voor de culturele economie. “Het ging over de monetaire waarde van kunst en over culturele organisaties vanuit bedrijfskundig perspectief. We gingen onder andere naar het Nationaal Glasmuseum en naar een kunstbeurs – dat vond ik echt geweldig om achter de schermen mee te maken.”
Na het afronden van haar bachelor, besloot ze de master Cultural Economics & Entrepreneurship te gaan doen. Maar niet iedereen was er direct van overtuigd dat dit een goed idee was. “De toelatingscommissie zei nog: ‘Misschien krijg je het moeilijk, want je hebt geen culturele achtergrond.’ Maar dat bleek juist mijn kracht. De cultuursector moet je niet wezenlijk anders behandelen dan andere sectoren, vind ik.”
Het belang van praktijkervaring
Al tijdens haar master werkte Beijersbergen parttime bij een museum, een veilinghuis, een kunstgalerie en een bedrijfscollectie. “Ik heb mijn master expres uitgesmeerd over twee jaar. Zo kon ik me oriënteren en veel praktische kennis opdoen. En dat hielp, want zodra ik afstudeerde, kon ik direct aan de slag als particuliere fondsenwerver bij Nationale Opera & Ballet.”
Hoewel dit een leerzame ervaring was, kwam ze erachter dat haar talent meer bij beleidsontwikkeling lag. Op LinkedIn stuitte ze op een vacature van de Museumvereniging, waar ze sinds 2023 als beleidsadviseur werkt. “Een van mijn belangrijkste portefeuilles is duurzaamheid en klimaat. En dat gaat niet alleen over gebouwbeheer, maar ook over de vraag: met wie werk je samen? Wie mag je sponsoren? Ik weet door mijn ervaring als fondsenwerver goed hoe die wereld werkt.”
"De impact van kunst stopt niet bij de museumdeur."
Cultuur als beweger
Beijersbergen pleit voor een holistische aanpak in duurzaamheidsbeleid waarin cultuur niet alleen als doel, maar ook als middel wordt gezien. “Culturele instellingen zijn onmisbaar voor welzijn, de lokale economie, sociale cohesie én gedragsverandering. We staan momenteel voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, en daarvoor hebben we de verbeeldingskracht van de culturele sector hard nodig. Het vraagt een hele grote mentaliteits- en gedragsverandering van iedere Nederlander en daarvoor moet je mensen in het hart raken. Maar hoe doe je dat? Met kunst en cultuur! Jan Rotmans noemt dat heel mooi ‘de onderstroom als bron van hoop’. Kunst behoort tot de krachtige en hoopvolle onderstroom, die de chaotische bovenstroom kan raken. In de onderstroom zit positieve energie en daar is meer behoefte aan dan ooit.”
Daar overtuigt ze ook beleidsmakers van, onder meer als ambassadeur van het Europese Klimaatpact. Ze wijst hierbij niet alleen op de meetbare effecten, maar ook op de subtiele kracht van cultuur. “Kunst kan mensen in beweging brengen,” stelt ze. “Niet via abstracte grafieken, maar door hun verbeelding te prikkelen. Dáár begint echte gedragsverandering. Na een tentoonstelling over voedselproductie in het Scheepvaartmuseum zag ik bijvoorbeeld hoe mijn vriend vaker koos voor vegetarische opties. Dat is de impact die kunst kan hebben: het stopt niet bij de museumdeur.”
Loopbaanadvies: neem je tijd
Voor verse alumni die hun plek nog zoeken in de cultuurwereld, heeft ze het volgende advies: “Ga op ontdekkingstocht. Je hoeft niet in één rechte lijn naar je droombaan. Werk parttime tijdens je studie, drink koffie met mensen uit de sector. Er is momenteel veel uitval door vergrijzing en dus is er ruimte voor frisse, kritische blikken. Als je passie hebt voor cultuur én een gezond analytisch vermogen, dan is dit een prachtig moment om aan de slag te gaan!”