Coronavirus treft minderheden Nederland minder dan in andere westerse landen

In Nederland overlijden net als in andere westerse landen meer mensen door het coronavirus onder etnische minderheden. Toch is dat verschil kleiner dan in bijvoorbeeld de VS en Engeland, zo meldt de NOS. Prof.dr. Godfried Engbersen beargumenteert waarom.

Volgens hoogleraar sociologie Godfried Engbersen, is dit te danken aan de Nederlandse verzorgingsstaat. "Iedereen heeft recht op zorg, dat is anders dan in de Verenigde Staten". Bovendien kent Nederland een spreidingsbeleid voor asielmigranten, waarmee wordt voorkomen dat kwetsbare groepen teveel geconcentreerd worden in te kleine huizen, zo stelt hij. 

Wel zullen kwetsbare groepen eerder te maken krijgen met de sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis, zoals bijvoorbeeld verlies van werk. Daarom waarschuwt Engbersen dat de verzorgingsstaat gekoesterd moet worden: "Wees voorzichtig dat af te bouwen. De grote les van nu is om weer te denken aan nieuwe vormen van bescherming van de 'flexibele schil', met veel mensen die werken met flexibele contracten"

Professor

Prof. dr. Godfried Engbersen

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen