Daantje Derks benoemd tot hoogleraar 'Technology facilitated work-life integration'

Psycholoog dr. Daantje Derks is per 1 februari 2024 benoemd tot hoogleraar 
'Technology facilitated work-life integration' bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. De vraag hoe we optimaal kunnen profiteren van de voordelen die smartphones in ons leven brengen zonder al te veel last te ondervinden van de nadelen, zal de komende jaren de focus van haar leerstoel zijn. 

Communicatietechnologie in het algemeen—en smartphones in het bijzonder, zijn gemeengoed geworden in zowel het werkend als het privéleven. Een van de meest gewaardeerde voordelen van de smartphone is dat het mogelijk is geworden om aan de eisen en verantwoordelijkheden van verschillende rollen tegelijkertijd te voldoen. De grenzen tussen werk- en privéleven zijn hierdoor vervaagd. Dit resulteerde in de hoge integratie tussen werk- en privé-domeinen die kenmerkend is voor werken in het digitale tijdperk en die gepaard gaat met kosten op het vlak van welzijn, stress, herstel en een verstoorde werk-privé balans. 

Naast deze kosten heeft het gebruik van mobiele communicatietechnologie ook veel voordelen. “Het bevordert flexibiliteit in werktijden, biedt werknemers autonomie over hun werklocatie en geeft onbeperkte toegang tot real-time informatie, systemen en mensen” stelt Daantje Derks. “Bovendien zijn smartphones zo verweven met ons leven dat het bijna onmogelijk is geworden om zonder te leven. Daarom moeten we een manier vinden waarop we optimaal kunnen profiteren van de voordelen zonder hoge kosten in termen van een verstoorde werk-privé balans, gezondheid en welzijn”.

“Voorheen lag de focus van het onderzoek vooral op de individuele werknemer maar op deze leerstoel wil ik juist meer aandacht gaan besteden aan de sociale context waarin het gebruik van smartphones plaatsvindt – hoe men ermee omgaat. Daarbij kun je denken als normen over bereikbaarheid of voorbeeldgedag. Daarom wil ik inzichten en methoden uit verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals, psychologie, sociologie, human-computer interaction en communicatiewetenschap gaan gebruiken” geeft Derks aan. 

“In mijn onderzoek vind ik ook de link met de praktijk heel belangrijk. Welke strategieën en tactieken werken nu écht om het smartphone gebruik te doseren om zo de voordelen die het biedt optimaal te kunnen benutten? Hiervoor is eerst nog meer kennis nodig om tot gefundeerde adviezen te komen. Deze leerstoel maakt het mij mogelijk om hier diepgaand onderzoek naar te gaan doen, ik verheug mij er erg op” vertelt Derks.

Over Daantje Derks

Prof. dr. Daantje Derks is sinds 2008 verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) waarvan sinds december 2015 als Universitair Hoofddocent Arbeid en Organisatie Psychologie. Ze doet onderzoek naar de impact van digitale media op werk en is ook betrokken bij het opzetten van de master The Psychology of Digital Media. Zij is actief betrokken bij het leggen van verbindingen tussen wetenschap en praktijk zowel in toegepast onderzoek als in het geven van lezingen en workshops op dit onderwerp. De leerstoel maakt onderdeel uit van team Arbeid en Organisatie Psychologie / Departement Psychology, Education and Child Studies. 

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen