“De bevolking heeft nauwelijks besef van schaarste van energie”

Enkele windmolen in een berglandschap met een zonsondergang op de achtergrond.
Jan van der Ploeg

Nu de gastoevoer naar Europa wordt verminderd, voeren Europese landen meer energiebesparende maatregelen in. Voorheen betekende dit voor veel landen dat ze energie goedkoper maakten door onder andere benzine te subsidiëren of de btw op gas te verlagen. Nu nemen landen hardere maatregelen. In Frankrijk krijgen winkels die airconditioning aan hebben een boete en in Duitsland worden historische gebouwen niet meer verlicht.

Besef van schaarste

Dergelijke maatregelen, die relatief kleinschalige consumptie betreffen, kunnen effectief zijn. Maar alleen als iedereen het doet. Derk Loorbach, hoogleraar socio-economische transities aan Erasmus Universiteit Rotterdam zegt hierover het volgende. “Er is momenteel nauwelijks een besef dat energie een schaars goed is. Overheden vragen nu aan burgers om hun energieconsumptie te minderen, maar die noodzaak wordt niet gevoeld.” De oplossing? “De regering moet nu ingrijpen. Je kunt mensen namelijk niet verbieden minder energie te gebruiken, maar je kunt wel een progressieve belasting op energie invoeren.” Dit houdt in dat wanneer de bevolking te veel energie gebruikt, zij hier ook meer voor moeten betalen.

De overheid moet ingrijpen

Er bestaat een kans dat minder essentiële sectoren voor de economie eventueel worden stilgelegd om het energieverbruik te beperken. “In Nederland is het denkbaar dat bijvoorbeeld de glastuinbouw wordt beperkt”, aldus Loorbach. “Die verbruikt enorm veel gas, maar levert weinig directe toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie, omdat de producten bedoeld zijn voor de export.”  Volgens Loorbach is het belangrijk dat er ingrijpende veranderingen plaatsvinden vanwege de energietekorten, niet alleen door de geopolitieke strijd maar ook door de klimaatopwarming. “We moeten kijken naar langetermijnoplossingen voor de klimaatcrisis.”

Lees het volledige artikel in Trouw

 

Professor
Gerelateerde content
Het Design Impact Transition (DIT)-platform heeft als missie om nieuwe manieren van onderzoek, onderwijs en engagement aan EUR te stimuleren.
A shock like COVID-19 likely comes along once in a generation. Will governments and business use this opportunity wisely?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen