In de zoektocht naar de ware moeten we vooral onze eigen verwachtingen bijstellen

Picture with hearts
Verliefd stelletje bij zonsondergang.

Het is Valentijnsdag. We gaan weer massaal romantisch dineren, bloemen kopen of een lief kaartje schrijven. In de zoektocht naar de liefde pakken we vaak groots uit. Maar hoe vind je de ware? En doen we dat wel op de goede manier? Familiesocioloog Pearl Dykstra en cultuuronderzoeker Samira van Bohemen geven inzicht in de zoektocht naar de juiste liefdespartner.

Alles moet perfect zijn

Beide onderzoekers zijn het erover eens dat de zoektocht naar liefde de laatste jaren wordt belemmerd door een aspect: perfectie. De druk op het vinden van de perfecte partner is enorm. “De drang naar perfectie komt overal terug in de samenleving. Je moet leuke vakanties hebben, interessante hobby’s, een fijne vriendengroep en ook nog die perfecte partner. Een man moet 10 centimeter langer zijn, het goed voor elkaar hebben en ook nog een fijne gesprekspartner zijn. En laten we eerlijk zijn, zo iemand is lastig te vinden. Niemand is perfect en een partner ook niet”, vertelt Samira van Bohemen, die als onderzoeker gespecialiseerd is in vraagstukken die gaan over cultuur en identiteit.

Pearl Dykstra kijkt naar de lucht.

Socioloog Pearl Dykstra, gespecialiseerd in intergenerationele relaties, geeft aan dat verwachtingen eigenlijk flink getemperd moeten worden. “Verwachtingen over de ander, maar ook over jezelf. Dat is een belangrijke stap. De kans dat je de perfecte partner vindt die op alle eigenschappen hoog scoort is klein en de kans is nog kleiner dat die persoon jou ook nog leuk vindt. Het moet maar net kloppen.”

Spannender met wie je een relatie krijgt

Vroeger stond eigenlijk al vast met wat voor persoon je een relatie zou krijgen. Dat is nu heel anders. “Je ziet dat relaties steeds meer een persoonlijke keuze zijn. Met wie je een relatie krijgt is ook niet meer zo vanzelfsprekend. Vroeger was dat ingegeven door je omgeving, zoals de kerk. Nu is het meer een individuele zoektocht. Online datingapps spelen daarin een grote rol. Het gaat echt om het individu dat je zoekt en niet meer om de context van de ander. Het maakt minder uit of iemand uit dezelfde omgeving komt”, vertelt Samira.

Het mooie daaraan is dat de scheidslijnen in de samenleving minder strak worden. Je ontmoet veel sneller mensen van buiten je eigen culturele omgeving. Pearl Dykstra: "Relaties waren vroeger vaker homogeen. Wit met wit, katholiek met katholiek en praktische opgeleid met praktisch opgeleid. We zien met de opkomst van relaties via internet dat de leeftijdsverschillen groter zijn en dat de kans groter is dat je met iemand date uit een hele andere sociale groep."

Samira van Bohemen kijkt recht in de camera.

Ideaalbeeld blijft hardnekkig

Ondanks veranderingen in de samenleving blijft het vinden van de juiste persoon nog steeds het ideaalbeeld. Volgens Samira moet de ware wel een beetje spannend zijn, maar niet te spannend. “Je wilt je fijn, veilig en op je gemak voelen bij iemand. Toch moet er ook spanning zijn. Dat is toch wel een zoektocht."

Samira heeft veel onderzoek gedaan naar jongeren en relaties, en dan vooral naar hoe jongeren kijken naar goede seks. Daaruit blijkt dat jongeren veel waarde hechten aan de relatie met de ander. "Volgens jongeren is goede seks een wederzijdse ervaring. Het moet een moment zijn dat je alles even kan loslaten en plezier kunt hebben. Dat moet voor beide personen gelden, iets wat je bij elkaar losmaakt. Meestal lukt dit niet bij een ‘one night stand’, maar juist wel met een partner die je goed kent. Dan blijkt ook wel dat veel jongeren op zoek zijn naar die ene persoon. Negen op de tien keer ging dit ook om een vaste relatie. Dat blijft het ideaalbeeld."

“Mensen vinden het nog steeds raar als je afwijkt van de standaard. Dat zie je bij alleenstaande waaraan gevraagd wordt of ze al iemand gevonden hebben"

Pearl Dykstra

Familiesocioloog

Pearl Dykstra: “Mensen vinden het nog steeds raar als je afwijkt van de standaard. Dat zie je bij alleenstaande waaraan gevraagd wordt of ze al iemand gevonden hebben. Aan de andere kant zie je meer acceptatie: ‘Helemaal goed als iemand alleenstaand is, als ik het zelf maar niet ben’. Er is een verschil tussen hoe mensen naar anderen kijken en dat accepteren, en wat ze voor zichzelf willen. Dat zijn veranderende normen.”

Wie blijft er alleen?

Door individualisering en veranderingen in de samenleving kan je ook kiezen voor een andere relatievorm of om alleenstaand te blijven. Vroeger waren er twee groepen die de grootste kans hadden om alleen te blijven: vrouwen met een universitair diploma en praktische geschoolde mannen. Dit patroon is er nog steeds, maar er is een nieuwe groep bijgekomen: mannen met een succesvolle carrière. "Eigenlijk is dit de meest aantrekkelijke groep”, vertelt Pearl. “In Nederlandse data hebben we gezien dat de kans om alleen te blijven is toegenomen voor deze groep. We denken dat dit komt doordat vrouwen vaker naar een ander soort man zoeken. Ze willen iemand die ook helpt in het huishouden en geen carrièrejager. Nog steeds geldt dat mannen met een goede baan een goede kans hebben om een partner te vinden, maar we zagen deze kans iets afnemen."

"De traditionele rolverdeling binnen relaties is behoorlijk hardnekkig, maar je ziet verschuivingen"

Samira van Bohemen

Cultuuronderzoeker

“Makkelijk is het niet om alleen te zijn. Je moet zelf je leven vormgeven”, zegt Pearl. “Als je iets leuks wilt doen, moet je daar zelf voor zorgen. Anders gebeurt er niks. Dat kost energie. Een vriend kan je toevallig bellen om iets leuks te doen. Dat doen ze alleen als je zelf een leuk mens bent. Dat is ook zo in de zoektocht naar de juiste persoon. Zorg dat je een prettig persoon bent om bij te zijn. Zorg dat jij alle eigenschappen zelf hebt die je zoekt in een ander en stel je verwachtingen bij. Dan ga je het veel sneller vinden.”

Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Meer informatie' over het Love Lab waar Samira onderzoek doet? 

Gerelateerde content
Erasmus Love Lab (ELL) is een nieuw en uniek interdisciplinair onderzoekslab binnen EBL waar wetenschappelijke expertise op het gebied van intieme relaties,…
Op Valentijnsdag 2022 bestaat het Erasmus Love Lab precies een jaar. Projectleider dr. Daphne van de Bongardt vertelt hoe het eerste jaar is gegaan.
Daphne van de Bongardt at the Erasmus Love Lab.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen