Dr. Van Wingerde over verdachte geldstromen: ‘(Inter)nationale justitiële samenwerking kan veel beter’

Foto van Karin van Wingerde

Het afpakken van geld van criminelen heeft vorig jaar weinig opgeleverd, mede omdat het terughalen van crimineel geld erg moeilijk is. Het Openbaar Ministerie (OM) kiest daarom voor een nieuwe strategie en wil meer energie steken in het volgen van verdachte geldstromen en zo criminelen opsporen. Tijdens een interview met de NOS en op Radio 1 sprak criminoloog dr. Karin van Wingerde over waarom het afpakken van crimineel geld zo lastig is.

Wat het volgens Van Wingerde zo lastig maakt, is “dat dat geld zich lang niet altijd meer in Nederland bevindt. Crimineel geld wordt vaak via speciaal daarvoor opgerichte bv-structuren met veel tussenschakels in verschillende landen weggesluisd. Dat maakt dat de opsporing en het uiteindelijke afpakken van het geld vooral heel erg arbeidsintensief is.”

Van Wingerde noemt het goed dat er meer aandacht wordt besteed aan deze problematiek: “maar daarmee ben je er nog niet. We weten uit eerder onderzoek dat de samenwerking tussen verschillende diensten verbeterd kan worden: “Er zijn weinig integrale afpakteams in Nederland waarbij de politie samenwerkt met justitie en de Belastingdienst. Dat zou veel beter georganiseerd kunnen worden.”

Daarnaast stelt zij dat op internationaal vlak veel verbeterd kan worden: “Nederland heeft ontzettend veel moeite om met andere landen samen te werken om informatie hier heen te halen als dat geld in het buitenland is.”

Universitair Docent
CV

Dr. Van Wingerde promoveerde in 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op witteboorden- en organisatiecriminaliteit en de regulering en handhaving daarvan. Sinds 2014 is Karin promovendi coördinator van de Erasmus Graduate School of Law. Karin is lid van de redacties van Tijdschrift voor Toezicht, Tijdschrift voor Criminologie en het Journal of White Collar and Corporate Crime. Sinds 2016 is zij als onderzoekspartner betrokken bij de Kansspelautoriteit.

Meer informatie

Het fragment van Radio 1 is te beluisteren via de website van NPO.

Het fragment van het NOS journaal is terug te kijken via de website van de NOS. 

Gerelateerde content
Gerelateerde opleiding
Wil jij alles weten over crimineel gedrag, de gevolgen ervan en maatschappelijke reacties erop?
Met dit uitdagende, praktijkgerichte programma word je dé specialist in jeugdcriminaliteit of fraude en georganiseerde misdaad!
Gerelateerde links
Department of Criminology

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen