EUR lid van Europees netwerk van universiteiten

Kristel Baele (4e van links) met de andere collegevoorzitters van de EUF-universiteiten

De Erasmus Universiteit Rotterdam is als eerste Nederlandse universiteit lid geworden van de European University Foundation (EUF). Doel van dit netwerk van twintig universiteiten is het versnellen van de modernisering van het hoger onderwijs in Europa. Diversiteit en sociale rechtvaardigheid staan centraal bij EUF.

Na een presentatie door collegevoorzitter Kristel Baele werd de Erasmus Universiteit deze week tijdens een bijeenkomst in Gent door de negentien andere leden van EUF geaccepteerd als nieuw lid. Het is de eerste Nederlandse universiteit die zich mag aansluiten bij dit netwerk.  

Modernisering hoger onderwijs

Leden van de EUF delen de waarden van diversiteit en sociale rechtvaardigheid. Ze hebben de ambitie om voorop te lopen bij het vormgeven van het EU-beleid in het hoger onderwijs, een passie voor het promoten van Europese waarden en een verlangen om zichzelf te positioneren als leiders op het gebied van hoogwaardige studentenmobiliteit. 
Het netwerk richt zich daarbij op digitaal hoger onderwijs, mobiliteit en inzetbaarheid van studenten en beleidsinnovatie. Zo zijn veel van de innovaties die in 2014 in het nieuwe Erasmus + -programma zijn geïntroduceerd terug te voeren op werk door de EUF. Het gaat dan vooral om het idee om eenmaal per studiecyclus in het buitenland te studeren. 

Ook het in Europa geïntroduceerde online systeem voor het leren van talen is gemodelleerd naar het voorbeeld van de EUF. Het netwerk werkt nauw samen met de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Investeringsbank. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was een van de belangrijkste oprichters van het netwerk. 

Studentenuitwisseling

De Erasmus Universiteit werkt al sinds 2016 samen met EUF, in het project 'Online Learning Agreement' (OLA). De OLA is een digitale tool die de voorbereiding van de studentenuitwisseling meer tijdsefficiënt en gemakkelijk te beheren maakt. Het doel is het papierwerk te verminderen en het voor studenten en medewerkers eenvoudiger te maken om een Erasmus + -beurs aan te vragen. De EUR is ook projectpartner in het OLA + -project, dat zich richt op de ontwikkeling van een 'Erasmus Dashboard' en het verbinden en integreren van verschillende diensten binnen het Erasmus + -programma. 

Naar aanleiding van de succesvolle gezamenlijke ontwikkeling en implementatie van dit OLA + -project werd de EUR uitgenodigd om lid te worden van EUF. Als lid van de EUF-stuurgroep wordt de EUR betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe Erasmus + -programma, dat in 2021 van start zal gaan. Ook biedt het de mogelijkheid om zich in te zetten voor onderwijsgerelateerde thema's in Brussel. 

Daarnaast sluiten de pijlers en waarden van de EUF heel goed aan bij de EUR.  Inzetbaarheid en mobiliteit van studenten en medewerkers en innovatie zijn belangrijk voor de universiteit. 

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 4081216 of press@eur.nl