Film en wetenschap komen samen op IFFR

Voor de vierde keer treden onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam op tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2016, dat volgende week woensdag begint. Filosoof Tim de Mey verzorgt het Tiger College, talkshow Studio Erasmus staat geheel in het teken van film en er is de succesvolle Erasmus Film Quiz. De Erasmus Universiteit is sinds 2013 partner van IFFR.

Tijdens de komende editie van IFFR treden voor de vierde achtereenvolgende keer diverse wetenschappers van de Erasmus Universiteit op, bij diverse programma’s.

Studio Erasmus
Op dinsdag 2 februari staat de wetenschappelijke talkshow Studio Erasmus geheel in het teken van film. In deze speciale IFFR-editie: 
• Hoe ziet de beste trailer eruit? – hoogleraar neuromarketing Ale Smidts kan op basis van hersenscans (tijdens het kijken naar een trailer) voorspellen hoe een film het gaat doen in de bioscoop
• Waarom wil iemand op James Bond-tour? – Stijn Reijnders, hoogleraar cultureel erfgoed, over het fenomeen mediatoerisme
• Reanimeren doe je zo – Stephanie Klein Nagelvoort (hoofd Spoed Eisende Hulp van het Erasmus MC) en Markus Klimek (anesthesioloog) over de grootste medische blunders op het witte doek
• Wat is waarheid? – Filosoof Tim de Mey over mogelijke werkelijkheden in de film

Verder de nieuw aangetreden festivaldirecteur Bero Beyer over de creatieve chaos van IFFR. En natuurlijk livemuziek, van Oliver Alexander.

Tiger College 
Voorafgaand aan de film ‘Prejudice’ van regisseur Antoine Cuypers geeft filosoof Tim de Mey op woensdag 3 februari het (Engelstalige) Tiger College ‘Prejudices: A philosophical leaflet’. De Mey is universitair docent Theoretische Filosofie en gespecialiseerd in o.a. metafysica en bewustzijnsfilosofie. Van zijn hand verscheen Het Voordeel van de Twijfel, waarin hij – d.m.v. voorbeelden uit films als Rear Window en Der Himmel über Berlin – tot de verbeelding sprekende gedachte-experimenten uit de traditie van het scepticisme behandelt.

Film Quiz
Naast deze wetenschappers, krijgt ook het publiek een kans om hun kennis te laten zien tijdens de Erasmus Film quiz, op maandag 1 februari. Welk team weet het meeste van films?

Over de samenwerking
Met hun samenwerking leggen de Erasmus Universiteit Rotterdam en IFFR met succes de verbinding tussen film en wetenschap. Collegevoorzitter Kristel Baele: “Samenwerking met partners op cultureel gebied vinden we erg belangrijk, zoals ook blijkt uit het nieuwe Rotterdam Arts & Science Lab, samen met Codarts en Willem de Kooning Academie. Het partnership met IFFR is een prachtig voorbeeld van delen van onze kennis op een aansprekend internationaal podium. Daarnaast is het een kans voor onze studenten om kennis te maken met de films en het festival. Daarom, én omdat ik zelf een trouw bezoeker ben van IFFR, kijk ik uit naar het komende festival.”

Alle details op site van SG Erasmus en IFFR.

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 408 1216 of press@eur.nl