Het wachten op oorlog voedt daadkracht in Polen

Dr. Iwona Gusc te gast bij NOS Met Het Oog Op Morgen
Flag of Ukraine

Hoe gaan buurlanden om met de oorlog in Oekraïne? Deze kwestie stond centraal in een uitzending van radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Dr. Iwona Gusc was te gast en duidde de Poolse reacties op de oorlog in Oekraïne. Iwona is historicus bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).

Polen huivert volgens Iwona al langer van het Russische militarisme. Het land investeert flink in defensie. De plannen om het leger te hervormen “lagen daar eigenlijk al in oktober,” vertelt ze, “dus het is niet zo dat ze nu in het parlement worden besproken vanwege het conflict in Oekraïne. Dat conflict heeft weliswaar het tempo versneld”.

Door de oorlog in Oekraïne lijken de interne conflicten in Polen wat meer op de achtergrond gedrongen, vertelt Iwona. “Polarisatie is er wel, maar de saamhorigheid om vluchtelingen te helpen is enorm. Het wachten op de oorlog die mogelijk ook in Polen gaat woeden – dat is het gevoel dat heerst – zorgt ervoor dat mensen liever iets doen met hun tijd om anderen te helpen.”

Luister de volledige uitzending van NOS Met Het Oog Op Morgen.

Onderzoeker
Gerelateerde content
In het kader van het thema "Corona en (on)vrijheid" heeft dr. Iwona Gusc onlangs een artikel geschreven voor het platform WO2 Onderzoek Uitgelicht.
Dr. Iwona Gusc te gast bij het radioprogramma OVT over abortusprotesten in Polen. 
Demonstrant met een bord met daarop "Baas in eigen buik" tijdens een demonstratie over de Poolse abortuswet
Cultuurhistoricus Iwona Gusc (ESHCC) is geïnterviewd door NU.nl en NPO Radio 1 om de protesten tegen de aangescherpte Poolse abortuswet toe te lichten.
Demonstrant met een bord met daarop "Baas in eigen buik" tijdens een demonstratie over de Poolse abortuswet

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen