Hoe een kleine groep enorm van zich kan laten horen door social media

Dr. Simone Driessen in de Marie-Claire over cancel culture
Cancel Culture typed on typewriter

"Door social media kan het cancelen een grote vlucht nemen", vertelt Simone Driessen in het tijdschrift Marie-Claire over online campagnes om iemand te 'shamen'. Ze werd geïnterviewd over de hedendaagse cancelcultuur, de invloed van social media en de morele grenzen die we binnen deze cultuur verkennen. 

Van rappers tot boekenschrijvers en van realitysterren tot politici: doe je iets dat in de ogen van een bepaalde groep niet door de beugel kan, dan kan het zomaar gebeuren dat je wordt gecanceld. In de nieuwe Marie-Claire werd Simone Driessen, mediawetenschapper bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC), gevraagd wanneer er het meest wordt gecanceld. 

Volgens Driessen is dit vaak gerelateerd aan racisme of seksisme en is er een minderheidsgroep die wordt gediscrimineerd. "Zij zien en gebruiken de kracht van cancelcultuur door een actie of online campagne op te zetten en zo iemand te shamen." Ze voegt eraan toe dat zo'n campagne best hard kan zijn, zoals toen fans van Johnny Depp zijn films besloten te boycotten nadat hij werd beschuldigd van huiselijk geweld.

Driessen stelt dat door cancellen morele grenzen worden verkend en het een beeld geeft van hoe een maatschappij verandert. "Wat een paar jaar geleden nog vanzelfsprekend was, is dat soms nu niet meer". 

Lees het volledige artikel in de Marie Claire via Blendle.

Andere mediaverschijningen

  • Simone in een interview voor de Telegraaf over de zaak Lil Kleine (let op: paywall).
  • Simone in een interview voor RTL Nieuws over Lil Kleine: "Als hij stoer en lacherig doet, wordt het lastig het vertrouwen terug te winnen. Hij zal moeten laten zien dat hij wil veranderen."
Onderzoeker
Gerelateerde content
De afgelopen maand heeft mediawetenschapper Simone Driessen twee keer over cancel culture mogen praten voor Viva en Rotown & Rock ’n Roll Highshool Magazine.
Portrait picture of Simone Driessen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen