Hoe tijdelijk is werkbetrokkenheid?

Tim Leguit

Werkbetrokkenheid is zeer dynamisch en fluctueert aanzienlijk gedurende verschillende werkzaamheden tijdens een werkdag. Dit is een van de bevindingen in Andrea Reina-Tamayo’s proefschrift Work Engagement: An Episodic Perspective. Daarnaast onderzoekt Reina Tamayo welke factoren de betrokkenheid bij werkzaamheden stimuleren of juist hinderen.

De meeste mensen besteden ongeveer 40 uur per week aan hun baan, en daarom is het belangrijk om gemotiveerd en blij te zijn met je werk. Maar is dat wel altijd mogelijk? Werkbetrokkenheid weerspiegelt een positieve gemoedstoestand ten opzichte van het werk. Deze gemoedstoestand wordt gekarakteriseerd door een energiek en enthousiast gevoel jegens het werk, evenals het zodanig opgaan in het werk dat de tijd vliegt.

‘Episodische’ fluctuaties in werkbetrokkenheid

Onderzoek naar werkbetrokkenheid betreft met name de algemene en langdurige gevoelens van betrokkenheid die mensen voelen voor hun werk. Reina Tamayo gaat in haar proefschrift nog een stap verder en onderzoekt de tijdelijke aard van werkbetrokkenheid, wat zij ook wel ‘episodische’ fluctuaties in de werkbetrokkenheid noemt. Daarnaast onderzoekt ze de meest proximale antecedenten en gevolgen van deze werkbetrokkenheid.

Model getest door middel van een smartphone app

Reina Tamayo heeft haar beoogde theoretische model getest door middel van een smartphone app: “Zo stuurde ik gebruikers van de app bijvoorbeeld een week lang dagelijks drie pushberichten op willekeurige momenten, met vragen die betrekking hadden op wat ze aan het doen waren, waar ze waren, met wie en hoe ze zich voelden qua energie en enthousiasme en in hoeverre ze opgingen in hun werk. Op deze manier kon ik data verzamelen en konden gebruikers van de app hun betrokkenheid volgen en inzicht krijgen in hun energieniveaus.”

Hoe wordt episodische werkbetrokkenheid gestimuleerd?

Tevens ontdekte Reina Tamayo dat werknemers het meest betrokken zijn en hun werk het best uitvoeren als hun aandacht wordt getrokken door de werkzaamheden en als zij toegang hebben tot ‘episodische werkbronnen’. Voorbeelden van episodische werkbronnen zijn het ontvangen van positieve feedback van een leidinggevende of collega over het schrijven van een rapport. Een andere bron kan zijn de hulp van een collega met het uitvoeren van een analyse op een bepaald moment van de werkdag.

Belemmeringen

Het niveau van betrokkenheid van werknemers neemt af wanneer zij last hebben van episodische werkbelemmeringen, bijvoorbeeld wanneer zijn aan een activiteit beginnen die een onduidelijke doelstelling heeft. Ook kunnen cognitieve belemmerende gedachten de episodische werkbetrokkenheid verlagen. Een voorbeeld hiervan is afleidende gedachten tijdens werkzaamheden, bijvoorbeeld over een discussie thuis.

Mindfulness helpt

Er is ontdekt dat episodische werkbronnen en mindfulness de factoren zijn die tijdens het werk direct het negatieve verband kunnen verminderen tussen episodische werkbelemmeringen en de episodische betrokkenheid en prestaties van een werknemer. Reina Tamayo hoopt dat dit onderzoek het inzicht in episodische werkbetrokkenheid kan stimuleren zodat het welzijn van werknemers op de werkvloer kan worden verbeterd.

Andrea Marcela Reina-Tamayo zal donderdag 20 februari 2020 haar proefschrift verdedigen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onderzoeker

Dr. Andrea Marcela Reina-Tamayo

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216 E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen