Hondenbelasting verschilt sterk per gemeente, maar mag dat wel?

Daarover spreekt Arjen Schep, bijzonder hoogleraar Heffingen van Lokale Overheden aan Erasmus School of Law, op Radio 1 bij Blok&Toine. In dit item bespreekt Schep hoe het kan dat er een groot verschil bestaat tussen de hondenbelastingtarieven in verschillende gemeentes. In dezelfde provincie kan de ene hondenbezitter 0 euro kwijt zijn aan deze belasting, waar de ander 150 euro per jaar betaalt.

Schep legt uit dat gemeenten de vrijheid hebben gekregen van de wetgever om binnen het wettelijk kader de belastingen toe te spitsen op wat zij nodig achten. De hondenbelasting is een van deze opties uit de gereedschapskist. Gemeenten mogen op basis van de wet dus zonder problemen van elkaar afwijken. Volgens Schep zijn er echter wel allerlei plannen voor een nieuw gemeentelijk belastingstelsel, waarbij de hondenbelasting wellicht afgeschaft zal worden.

Een afschaffing zou gezien het draagvlak inderdaad mogelijk voor de hand liggen, “waarom wordt een katten-eigenaar niet belast?” zal je bijvoorbeeld vaak horen. Volgens Schep is het simpel: “De hondenbelasting bestaat al heel lang en is gewoonweg nooit meer uit de gemeentewet verdwenen.”

Schep waarschuwt wel dat een gemeente als Den Haag jaarlijks twee miljoen euro ophaalt middels de hondenbelasting, wanneer deze afgeschaft zal worden is de kans groot dat de onroerendezaakbelasting of de parkeerbelasting omhoog gaat om voor het verlies aan inkomsten te compenseren.

Professor

Arjen Schep

Meer informatie

Klik hier voor het hele fragment van Blok&Toine op NPO Radio 1.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen