Hoogleraar Jacco van Sterkenburg in Trouw over racisme en representatie in het vrouwenvoetbal

In een recent artikel in Trouw spreekt ESHCC-onderzoeker prof. dr. Jacco van Sterkenburg zich uit over de zichtbare ongelijkheid in het Europese vrouwenvoetbal, in het bijzonder tijdens het huidige EK. Van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar racisme en inclusie aan de Erasmus Universiteit, reflecteert in het stuk op het overwegend witte karakter van de vrouwentop en de implicaties daarvan voor jonge sporters met een migratieachtergrond.

Aanleiding voor het artikel is het symbolische moment voorafgaand aan de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, waarbij speelsters knielden uit solidariteit met de strijd tegen racisme. Van Sterkenburg plaatst deze actie in een bredere context van representatie, beeldvorming en racisme binnen de sportwereld.

“Een meisje met een migratieachtergrond ziet zichzelf niet gerepresenteerd en kan al snel denken: ‘dat is niet voor mij weggelegd’,” stelt hij in het interview. Ook benadrukt hij dat de norm binnen de sport, ongeacht de etnische diversiteit in teams, nog steeds wit is. Die norm werkt door in de manier waarop spelers worden aangesproken, beoordeeld en begeleid.

Van Sterkenburg doet samen met collega Palesa Mashigo onderzoek naar de dagelijkse ervaringen van topvoetballers met racisme in opdracht van Uefa en vakbond Fifpro. De eerste bevindingen wijzen erop dat spelers van kleur zowel expliciet als impliciet racisme ervaren, bijvoorbeeld wanneer hun fysieke kwaliteiten worden benadrukt, terwijl bij witte spelers juist techniek en tactiek centraal staan.

Het artikel in Trouw toont aan hoe sport en samenleving met elkaar verweven zijn, en hoe belangrijk het is om aandacht te blijven vragen voor representatie en inclusie – ook op het voetbalveld.

Onderzoeker
Meer informatie

Lees het volledige artikel via trouw.nl (betaalde toegang).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen