How to recognize a lie?

Lezing door dr. Sophie van der Zee

Liegen. Niet iedereen zal het toegeven maar we doen het allemaal wel eens. Je kent het wel, die leugen die je vertelt aan een vriendin die vraagt of haar nieuwe blouseje goed staat. Of als je stiekem zelf ook wel weet dat je geen goede reden hebt waarom je die ene afspraak niet bent nagekomen. En als de leugen niet wordt geloofd, staat het schaamrood op de kaken. Zit liegen in de menselijke natuur? Welke rol speelt lichaamstaal als je een leugen vertelt? En hoe kun je een leugen eigenlijk herkennen?

In deze lezing vertelde dr. Sophie van der Zee alles over liegen. In haar leugenonderzoek maakt ze onder meer gebruik van verschillende technologieën om oneerlijk gedrag te herkennen. Zweten we meer als we liegen? Of gaan we heel erg met onze handen friemelen? Kan een rechercheur een leugen beter herkennen omdat hij of zij regelmatig met leugenaars te maken heeft? En zijn er ook handvatten om liegen in schriftelijke taal te detecteren? En tegen wie liegen we het meest? In de lezing How to reconigze a lie? kom je achter de antwoorden op deze vragen en neemt Sophie van der Zee je mee in een klein gedachtenexperiment.

Kijk de lezing

Lecture - How to recognize a lie?

Kijk de vlog

Asking students about lying

Spreker

Dr. Sophie van der Zee

Dr. Sophie van der Zee is universitair docent toegepaste economie aan de Erasmus School of Economics en van oorsprong rechtspsycholoog. Ze is gespecialiseerd in het herkennen en voorkomen van liegen en oneerlijk gedrag en daarvoor ontwikkelde ze onder meer een methode met een motion caption-pak.

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen