"Ik leef mijn droom aan de EUR"

Hafsa

De samenwerking met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is verlengd met drie jaar. Dat betekent dat meer vluchtelingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam kunnen studeren. Student Hafsa (21 jaar en statushouder) studeert dankzij het programma geneeskunde aan de EUR. Vierenhalf jaar geleden vluchtte ze in haar examenjaar halsoverkop uit Turkije omdat het voor haar en haar familie niet meer veilig was. Ze vroeg asiel aan in Nederland voor politieke bescherming.  

Hoe vind je het om te studeren aan de EUR?

“Ik leef mijn droom. De EUR is een prestigieuze universiteit wereldwijd en we krijgen les van topdocenten. Door corona zijn alle lessen online, maar we konden als geneeskundestudenten soms fysiek les krijgen wat ik heel fijn vond. Ook is het contact met docenten erg laagdrempelig. Door de vele studentenorganisaties kun je makkelijk andere studenten leren kennen.”

Zijn er verschillen met het onderwijs in je geboorteland?

“Natuurlijk zijn er verschillen tussen het Turkse en het Nederlandse onderwijs. In Turkije wordt de nadruk sterk gelegd op de theoretische kant van de vakken. Hier is inzicht en presenteren cruciaal. In Turkije staat de docent centraal, hier staan de studenten centraal. Studenten doen hier veel extracurriculaire activiteiten en cijfers zijn minder belangrijk. In mijn geboorteland moeten je cijfers heel hoog zijn om binnen te komen bij een studie.”

Hoe kwam je bij het UAF terecht?

“Toen we in Nederland aankwamen, had ik leerplicht. Ik zat daardoor twee jaar in een Internationale Schakel Klas (ISK) voor buitenlandse scholieren. Daar leer je de Nederlandse taal naast de reguliere lessen. Mijn docent Nederlands en mentor van ISK heeft voor mij een traject gevonden aan de EUR. Het traject was Voorbereidend Jaar Erasmus (VJE) voor gevluchte studenten. Dit traject is een samenwerking tussen het UAF en de EUR.”

 Hoe heeft het UAF geholpen?

Het UAF heeft me aangemoedigd om mijn doelen te behalen en heeft mij financieel gesteund tijdens de twee voorbereidende jaren. Dat waardeer ik enorm, want anders zou het voor mij onmogelijk zijn geweest. Daarnaast heb ik een mentor gekregen die geneeskunde studeerde. Zij helpt mij met de Nederlandse taal en ze gaf me tips over de selectieprocedure. Het UAF organiseerde ook workshops waar ik meer te weten kwam over praktische zaken als inschrijven voor een opleiding en het regelen van een stage.”

 Wat hoop je met je studie te doen?

Mijn doel is een zelfstandig leven te leiden. Ik wil een arts worden die haar patiënten waardeert en die vernieuwing kan bieden voor het vakgebied om zo ook iets terug te geven aan de maatschappij. Hier heb ik een nieuw leven kunnen opbouwen en mijn droom kunnen verwezenlijken. Ik leef nu mijn droom, ondanks alle obstakels die ik moest overwinnen. De afgelopen vier jaren waren niet makkelijk, maar ik heb wel de vruchten geplukt van mijn inspanningen. Mijn motto is ‘Luck is what happens when preparation meets opportunity’. Ook hielp het enorm dat mijn ouders en zusjes, maar ook mijn docenten altijd in mij hebben geloofd.”

Wat voor toekomstplannen heb je?

Ik ben van plan om een research master te volgen voordat ik begin met mijn coschappen. Ik wil me specialiseren in gynaecologie, in kinder-KNO of in chirurgie. Daarnaast wil ik zelf een stichting oprichten voor gevluchte studenten die interesse hebben in medische opleidingen. Op die manier wil ik mijn eigen kennis en ervaring gebruiken om hen te helpen hun dromen waar te maken. Als gevluchte student kom je heel veel moeilijkheden en obstakels tegen. Je moet sterk in je schoenen staan. Ook kom je er niet zonder netwerk en goede connecties. Dus wil ik met een stichting mijn lotgenoten helpen.”

Meer informatie

Lees meer over Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Gerelateerde content
Dr. Amanda Alencar from Erasmus School of History, Culture and Communication was awarded the Stichting Erasmus Trustfonds Grant for her research project "Refugee

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen