Jeroen van der Waal hoogleraar stratificatiesociologie

Bob Bronshoff

Socioloog prof. dr. Jeroen van der Waal is benoemd tot hoogleraar stratificatiesociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van der Waal wil met zijn leerstoel vooral verklaren hoe opleidingsniveau een rol speelt in gezondheidsuitkomsten en politieke voorkeuren. Hij ontving afgelopen jaren onder andere VENI-, en VIDI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

We weten al decennia dat laagopgeleiden in westerse samenlevingen vaker kampen met gezondheidsproblemen en andere politieke voorkeuren hebben dan hoogopgeleiden. Maar waarom eigenlijk? Daarover wordt stevig gedebatteerd. Standaard verklaringen waarin verschillen in materiële hulpbronnen tussen laag- en hoogopgeleiden centraal staan schieten vaak tekort.

Van der Waal ontwikkelt en toetst verklaringen voor verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden door inzichten uit verschillende sociaal- en gedragswetenschappelijke disciplines te combineren. Hij richt zich bijvoorbeeld op de rol van door laagopgeleiden ervaren uitsluiting en onderzoekt de relevantie van voorkeuren die voortkomen uit langdurige socialisatie in kringen van hoog- en laagopgeleiden. Zulke ervaringen en voorkeuren kunnen bijvoorbeeld op verschillende manieren wantrouwen in instituties als de politiek en wetenschap inspireren. Verder onderzoekt Van der Waal of ze verantwoordelijk zijn voor de lage ontvankelijkheid voor gezondheidsvoorlichting onder laagopgeleiden, hun ongezonde levensstijl, en verschillende vormen van mentale ongezondheid waarmee zij kampen.

Jeroen van der Waal: “velen onderkennen inmiddels dat culturele processen cruciaal zijn om te verklaren waarom opleidingsniveau een belangrijke rol speelt in gezondheidsuitkomsten en politieke voorkeuren. Hoe die processen precies werken is vaak nog onduidelijk. Daar probeer ik met mijn onderzoeksgroep verandering in te brengen. Dat is zowel wetenschappelijk als maatschappelijk van grote waarde.”

Over Jeroen van der Waal

Dr. Jeroen van der Waal (1974) promoveerde in 2010 cum laude als socioloog aan Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2011 werd zijn proefschrift door de Nederlandse Sociologische Vereniging verkozen tot beste sociologische dissertatie in de periode 2009-2011. Sinds 2005 is hij verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences | Departement Bestuurskunde en Sociologie.

Hij ontving grote beurzen en subsidies zoals NWO-Rubicon (2010), Conflict & Veiligheid (2010), VENI (2013) en VIDI (2017) van NWO, en was lid van Young Erasmus Academy (2014-2018) en EUR Fellow (2012). Tevens ontving hij een onderzoeksfinanciering vanuit het Erasmus Initiative “Smarter Choices for Better Health”.

Zijn onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften, zoals Public Understanding of Science, Political Geography, International Journal of Public Health, Politics & Society en Socio-Economic Review.

Professor

Prof. Jeroen van der Waal

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216 E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Gerelateerde links
Dossier: Armoede en ongelijkheid in Rotterdam en Nederland

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen