Jurgen Damen: huisarts en docent in hart en nieren

In memoriam
Overzichtsfoto van het ziekenhuis Erasmus MC.
Rob van Esch

Een betrokken docent die geliefd was bij zijn studenten, een collega vol ideeën, een huisarts die de liefde voor zijn vak gul en vol enthousiasme deelde: onze collega Jurgen Damen was en is het allemaal. Onze verslagenheid is niet te beschrijven.

Jurgen Damen was een bekend gezicht en een gewaardeerde docent en collega bij het Erasmus MC. Hij voltooide er zijn studie Geneeskunde en de huisartsenopleiding en was sinds 2013 verbonden aan de afdeling Huisartsgeneeskunde. Als docent en later ook als hoofd studentenonderwijs. ‘Als ik aan Jurgen denk, dan denk ik aan een super gepassioneerde docent, iemand die met hart en ziel onderwijs gaf,’ vertelt Maarten Frens, vice-decaan onderwijs. ‘Jurgen was iemand die niet alleen met zijn hoofd werkte, maar ook met zijn hart.’

Portretfoto van Jurgen Damen.

Zijn vrije tijd besteedde Jurgen graag aan zijn familie, vrienden en fietsen op zijn mountainbike of racefiets. ‘Ik ben gek op alles met twee wielen,’ zei hij. Jurgen Damen was kennisdrager op het terrein van de klinische vaardigheden. De interactie tussen arts en patiënt had zijn bijzondere belangstelling. Op het gebied van professionaliteit en sociale vaardigheden was hij een voorbeeld voor velen. Maarten: ‘Ik ken Jurgen als iemand die altijd een stropdas om had. Zelfs als hij vergaderde via Teams, was hij nog altijd strak in het pak. Hij had flair, humor en enorm veel passie voor zijn vak. Hij was een docent die én terzake kundig was én er echt met zijn hart in zat. Een sleutelfiguur. Jurgen deed er alles aan om van onze studenten goede artsen te maken. Eén ding is zeker: zonder Jurgen zal het nooit meer hetzelfde zijn.

De drive die Jurgen had voor goed onderwijs, liet hij ook zien in het delen van kennis over artrose. Hij promoveerde op onderzoek naar deze aandoening. Patrick Bindels, hoofd afdeling Huisartsgeneeskunde: ‘Jurgen was een enorme pleitbezorger in het verbreiden van kennis en begrip over artrose, zowel naar patiënten en studenten als naar huisartsen toe. Hij vond dat mensen moesten weten: wat is dat voor aandoening en wat kan ik eraan doen? Het toont ook zijn mentaliteit: je moet mensen helpen, je moet kennis toegankelijk maken, zodat mensen kunnen leren. Jurgen vond dat hij nog heel veel te doen had, dat maakt het des te harder dat zijn leven nu zo abrupt gestopt is.

Annelien Bredenoord, rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam: "We zijn enorm verdrietig en geschrokken door deze onbeschrijfelijke daad, die onze community diep in het hart raakt. Dagelijks werken en studeren we op een plek waar we midden in de samenleving staan, een positieve bijdrage aan de samenleving willen leveren en ons te alle tijde veilig moeten kunnen voelen. Deze gebeurtenis maakt grote impact, en veel mensen hebben in angst gezeten deze dag. We zullen er alles aan doen om te kunnen bieden wat een ieder nodig heeft, om samen door dit trauma heen te komen."

Jurgen heeft veel op gang gebracht, in het Erasmus MC en daarbuiten. In een intern interview voor de afdeling Huisartsgeneeskunde vertelde hij over de schoonheid van het doorgeven van kennis: ‘Ik krijg veel energie van de combinatie lesgeven en huisarts zijn. Dan zijn er soms geluksmomenten als ik in de praktijk terugzie wat er in het onderwijs uitgelegd is. Dan zie ik een coassistent iets doen en denk ik: dat hebben mijn collega’s hem of haar goed aangeleerd.’

Voor nu overheerst de verslagenheid. Patrick: ‘Er zijn enorme emoties die nog lang na zullen dreunen. Dat is wat ik nu zie bij alle mensen. Dit is niet zomaar over.’ En naast het verdriet is er toch ook een opdracht om het goede te doen. ‘Jurgen zou in deze intens verdrietige situatie absoluut voor zijn team gaan staan. Dat moeten wij ook doen. We zullen elkaar heel hard nodig hebben om dit ongelooflijke verlies te kunnen dragen.

Gerelateerde content
De EUR-gemeenschap is diep in schok door de gebeurtenissen van 28 september. Hier vind je alle relevante informatie.
Erasmus MC
Als decanen van Erasmus Universiteit Rotterdam willen we onze steun betuigen en laten weten dat we met jullie meeleven.
Overzichtsfoto van het ziekenhuis Erasmus MC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen