‘Kabinet moet afspraken over staatssteun en belastingontwijking openbaar maken’

"Het past niet om in slechte tijden te vragen om belastinggeld en tegelijkertijd belasting te ontwijken", aldus staatssecretaris Vijlbrief, die reageerde op veelgehoorde kritiek dat behoevende bedrijven nu hulp kunnen krijgen, terwijl ze mogelijk tegelijkertijd aan belastingontwijking doen. Zowel positieve als negatieve reacties volgden op zijn uitspraak. Maar volgens mr. Anna Gunn (docent financieel staatssteunrecht aan de EUR), ziet iedereen een belangrijk detail over het hoofd.

Dat is, dat de uitspraak van de staatssecretaris niet juridisch bindend is. "Deze brief van de staatssecretaris geeft geen harde juridische kaders. Het gaat om 'uitgangspunten'. Het is niet per se gezegd dat je straks alleen steun kunt krijgen als je als bedrijf binnen een jaar stopt met al je belastingontwijking," aldus Gunn in Trouw.

Tegelijkertijd heeft zij hier begrip voor, want "het zou bijna onmogelijk zijn om zoiets op voorhand bindend te maken. Elk groot bedrijf heeft zijn eigen specifieke problemen. Het gaat steeds om maatwerk.", zo stelt zij. Wel pleit zij ervoor dat de overheid transparant is over welke bedrijven steun hebben ontvangen en onder welke voorwaarden. Zij ziet dit als een morele verplichting aan de samenleving.

Promovendus
mr. Anna Gunn
Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen