Kunstwerk ‘Der Stein des Weisen’ op campus Woudestein officieel onthuld

Der Stein des Weisen - Kathrin Schlegel
Der Stein des Weisen, Kathrin Schlegel, 2018 foto: Kathrin Schlegel / Q.R.J. van Dijk

De Erasmus Universiteit heeft er op de vernieuwde campus Woudestein een groot buitenkunstwerk bij. Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel wordt maandag 3 september, de dag van de Opening Academisch Jaar 2018-2019, officieel onthuld door collegevoorzitter Kristel Baele in aanwezigheid van de kunstenaar.

Het kunstwerk is in opdracht gegeven door de Erasmus Universiteit Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Bij de onthulling wordt ook een publicatie gepresenteerd over het ontstaansproces, de context en de betekenis van het werk. In de Erasmus Gallery is een installatie te zien van de kunstenaar. Op 19 oktober 2018 organiseren TAAK en de Erasmus Universiteit bovendien een symposium over het opnemen van historisch erfgoed in hedendaagse kunst.

Oud en nieuw

Het kunstwerk staat in Park Noord op campus Woudestein. Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel is een hedendaags ensemble. De kunstenaar brengt de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse hardstenen sokkel van Hendrick de Keysers Erasmusbeeld samen met een monumentale hoogglans gepolijste RVS sculptuur waarvan de vorm het midden houdt tussen een spreek- en gedachtewolk.

Het gepolijste oppervlak van de sculptuur weerspiegelt de toeschouwer en de omgeving. De historische sokkel is geplaatst in een glazen behuizing die hem met alle sporen uit het verleden voor de toekomst bewaart. De nog aanwezige afdruk van het standbeeld nodigt de toeschouwer uit om denkbeeldig in de voetstappen van Erasmus te treden, de gedachten van de filosoof te overdenken en zijn nalatenschap opnieuw te overwegen.

Sokkel beeld Erasmus

De sokkel is een van de twee oudste sokkels van Nederland en diende vroeger als voetstuk voor het Erasmusbeeld uit 1622. Na bijna 300 jaar werden het standbeeld en de sokkel van elkaar gescheiden. De oude sokkel stond jarenlang op het schoolplein van het Erasmiaans Gymnasium en dreigde in de vergetelheid te raken, maar wordt binnen het kunstwerk gereactiveerd.

 

‘Eieren van Petri’

De monumentale sculptuur die als baken voor de sokkel fungeert, refereert in haar vorm aan het omgevingskunstwerk van Hans Petri uit 1969, liefkozend 'De eieren van Petri' genoemd. Petri maakte de ronde vormen destijds als contrast en stil protest tegen de strakke, hoekige geometrie van de bebouwing. Daarentegen versmelt de monumentale spreek/gedachtewolk door het spiegelende materiaal met de campusomgeving.

Titel

De titel Der Stein des Weisen verwijst letterlijk naar, ‘de steen van de wijze wetenschapper’, maar ook naar het legendarische alchemistische element dat onedele metalen zou kunnen transformeren in edelmetalen, lapis philosophorum. De zoektocht naar dit onmogelijke element staat traditioneel symbool voor de menselijke hang naar materiële rijkdom, maar ook naar kennis en verlichting.

Kunstcollectie Erasmus Universiteit

De nieuwe Der Stein des Weisen is onderdeel van de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit, die onder meer een tegeltableau van Karel Appel en een grote collectie grafiek omvat. Al vanaf de vroege ontwikkelingen van de universiteit op Woudestein speelt beeldende kunst een belangrijke rol. Dat is zichtbaar in het niveau en de grote variatie aan kunstwerken die te zien is in de gebouwen en de buitenruimte van de universiteit. De universiteit viert dit jaar haar 105-jarig bestaan, met het thema Science Meets City.

Meer informatie

Meer over 'Der Stein des Weisen' lees je hier.

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216, E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Gerelateerde content
Op maandag 3 september wordt het kunstwerk 'Der Stein des Weisen' van Kathrin Schlegel feestelijk onthuld.
Der Stein des Weisen - Kathrin Schlegel
Gerelateerde links
Andere lustrumactiviteiten.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen