Leeskabinet-bibliothecaris Roman Koot bespreekt verborgen schatten

Het Rotterdamsch Leeskabinet bewaart vele bijzondere en zeldzame boeken in haar depot, zoals bijvoorbeeld de 18e eeuwse eerste, volledige beschrijving van vogels in Nederland van Nozeman en Sepp, met de hand ingekleurde gravures. Over die en andere oude topstukken, en meer moderne bijzondere werken uit de collectie, gaat de lezing van Leeskabinet-bibliothecaris Roman Koot op woensdag 22 mei.

Zeldzaam

Koot behandelt onder meer interessant drukwerk uit of net na de Tweede Wereldoorlog, zeldzame Rotterdamse uitgaven, en bijzondere uitgaven op het gebied van literatuur en moderne kunst. Ook boeken uit en over de Nederlandse koloniale geschiedenis, in het bijzonder over Nederlands Indië, komen aan de orde.

Geklimatiseerd depot

In de lezing geeft Roman Koot een beeld van de variëteit van de bijzondere collectie, in de context van de geschiedenis van het Rotterdamsch Leeskabinet (RLK) en van de vele schenkingen uit het verleden. Ze worden zorgvuldig bewaard in een goed geklimatiseerd depot, zijn terug te vinden in de bibliotheekcatalogus en worden op verzoek ter inzage gegeven aan belangstellenden en onderzoekers. 

Met de hand ingekleurde gravures

Een van de topstukken van het Rotterdamsch Leeskabinet is het boek over vogels van Nozeman en Sepp, voluit ‘Nederlandsche vogelen volgens hunne huishouding, aert en eigenschappen beschreven’. Het RLK is trots op dit stuk, het boek komt vooral voor in andere bijzondere collecties, zoals de Koninklijke bibliotheek, bij de UvA, het Rijksmuseum en Naturalis in Leiden.  Het werd uitgegeven in vijf delen tussen 1770-1829 door Christiaan Sepp, zijn zoon Jan Christiaan Sepp en Cornelis Nozeman.  Dit was de eerste, (beoogd) volledige beschrijving van vogels die in Nederland voorkwamen, met gravures die met de hand ingekleurd werden. Meerdruk bestond nog niet, dus voor elke uitgave moesten de gravures apart afgedrukt en ingekleurd worden. Het was daarom destijds al een heel kostbare aangelegenheid om deze boeken te maken, vandaar ook dat de uitgeven uitgespreid zijn over 59 jaar.

Werk Jacob Cats met opdracht

Zowel qua onderwerpen als qua periode van uitgave heeft het RLK veel bijzonders in huis: Boeken met een verhaal, niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook de levensloop van het specifieke exemplaar, bijvoorbeeld vanwege een interessante herkomst. Zo heeft het Leeskabinet een mooi exemplaar van het in de 17de eeuw erg populaire ‘Alle de werken’, van Jacob ('vadertje') Cats, met een opdracht aan een vriend van hem, door Cats zelf.

 

Meer informatie

Persvoorlichting, T (010) 408 1216 E press@eur.nl