Maakt muziek ons socialer of juist asocialer?

Julian Schaap te gast bij De Nacht van… NTR Wetenschap
Julian Schaap bij De Nacht van...
De Nacht van... NTR Wetenschap

Iedereen heeft wel een associatie met muziek, het is er in allerlei genres en voor ieder wat wils. Muziek kan je helpen, bijvoorbeeld om te concentreren of in het verwerken van emoties, en dit kan ook op sociaal niveau, om samen te rouwen of juist iets moois te vieren. Muziek lijkt voornamelijk te zorgen voor verbroedering, maar is dat wel echt zo? Of schuilt er meer achter dat ene nummer dat je grijsgedraaid hebt? Julian Schaap (Arts and Culture) was te gast bij De Nacht van… NTR Wetenschap om inzicht te geven en te praten over zijn onderzoek.

Julian is cultuursocioloog en doet wetenschappelijk onderzoek naar de sociologie achter muziek. Dus geen onderzoek naar muziek zelf, maar juist naar wat muziek doet met mensen en andersom: wat mensen doen met muziek. Bij NTR vertelt Julian over het verband tussen muziek en ongelijkheid, over de helende krachten van muziek en natuurlijk over zijn eigen favoriete muziek. Samen luisteren Julian en presentator Ruben naar verschillende muziekgenres en bespreken ze verschillende aspecten van de sociologie erachter. Ook komt het recente onderzoek van Julian op Lowlands aan bod, waarin hij onderzocht of muziekgenres invloed heeft op het omgaan met pijn.

Onderzoeker
Meer informatie

Benieuwd naar het gesprek tussen Julian en Ruben bij De Nacht van… NTR Wetenschap? Luister het hier terug.

Gerelateerde content
Onderzoekers van ESHCC en Erasmus MC onderzoeken het effect van muziek op het ondergaan van pijn op Lowlands Science, tijdens Lowlands 2023.
Researchers Music as Medicine

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen