Nederland komt om in de valleys, clusters en delta’s

Nederland komt om in de valleys, clusters en delta’s

Een `Circular Valley', een `Health Hub' of een `Smart Space Cluster'. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een initiatief dat Nederland als `toonaangevend topcentrum' op een bepaald gebied op de kaart wil zetten, zo blijkt uit een inventarisatie door het FD. Dat elk initiatief de gedroomde ambities kan waarmaken is wishful thinking, stellen experts.

In totaal zijn er in Nederland zo'n 220 initiatieven te vinden die ondernemers, ambtenaren, burgers en onderzoekers aansporen om te vernieuwen. De samenwerkingsverbanden en organisaties — in totaal 116 — zijn in de meerderheid. Deze clubs hanteren hetzelfde jargon: ze zien zichzelf als experts die `aanjagen',`verbinden' en `versnellen'. Hun boodschap is simpel: wie niet innoveert, is kansloos.

Frank van Oort, hoogleraar op het vakgebied Stedelijke en Regionale Economie aan Erasmus School of Economics en wetenschappelijk directeur bij het Institute of Housing and Urban Development Studies, noemt het grote aantal initiatieven `zorgwekkend'. `Iedere gemeente wil een valley, campus of een cluster dat internationaal meedoet. Dat is niet realistisch.' Volgens Van Oort is er veel winst te behalen als bestuurders scherpere keuzes maken en vasthouden aan hun eigen specialisatie. Tegelijkertijd moet er beter worden samengewerkt. Als een bedrijf in cybersecurity bij de gemeente Amsterdam aanklopt, moeten ambtenaren het bedrijf doorverwijzen naar The Hague Security Delta. `Hier wringt de bestuurlijke schoen. Moet Amsterdam iets aan Den Haag laten zodat de nationale economie beter af is in plaats van de lokale werkgelegenheid? Dat laat bijna geen enkele burgemeester gebeuren.'

Meer informatie

Zie hieronder voor het volledige artikel zoals verschenen in Het Financieele Dagblad, d.d. 9 mei 2016. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen