Nederlanders horen bij de gelukkigste aardbewoners

Fietsen door het centrum van Rotterdam.
Wandelende mensen over de Rotterdamse Koopgoot
Guido Pijper

Ons land staat op plek vijf in het World Happiness Report 2023. In het AD vertelt geluksonderzoeker Ruut Veenhoven dat we zo gelukkig zijn omdat we keuzes kunnen maken. “Er heerst het gevoel dat er keuze is. Je moet kunnen kiezen om te weten wie je bent. Dat vereist wel een bepaalde opvoeding. Die is in het zuidelijke deel van Europa anders. Daar ligt meer de nadruk op gehoorzamen dan ontdekken wat jij zelf wil."

Finland het gelukkigst

Voor het zesde jaar op rij is Finland het gelukkigste land ter wereld. Daarna komen Denemarken, IJsland, Israel en dan Nederland. Dat heeft grotendeels te maken met het niveau van individualisme in deze landen. De 80-jarige Veenhoven heeft nog een opmerkelijke reden waarom mensen in deze landen gelukkig zijn: de kwaliteit van de ambtenaren.

"In een land waar ambtenaren goed zijn opgeleid, niet corrupt zijn en er weinig verschil is tussen regels en praktijk, zijn mensen gelukkiger. Omdat je in zo'n omgeving zelf keuzes kunt maken", aldus de onderzoeker. 

Geluksonderzoeker Ruud Veenhoven op de campus.

Mopperen helpt ook

Het lijkt vaak dat het nieuws wordt gedomineerd door ellende. Hoe kan het dan dat Nederlanders over het algemeen toch zo gelukkig zijn? "Dat komt juist door het klagen. Als er veel wordt gemopperd, verbetert er ook veel", vertelt Veenhoven.

"Daarnaast zien veel journalisten het als hun roeping om misstanden aan het licht te brengen. Daardoor komen veel zaken op de politieke agenda. Een ander verschijnsel: als mensen het idee hebben dat het alleen maar kommer en kwel is, denken ze vaak dat hun eigen leven meevalt. 'Dan moet ik wel gelukkiger zijn dan de gemiddelde Nederlander', is de gedachte."

Meer informatie

Lees het hele artikel in het AD.

Gerelateerde content
In zijn proefschrift onderzocht Renaud Gaucher hoe je welzijn beter kunt meten.
Breeduit lachende collega achter haar laptopscherm
Samen met kleinzoon Jos, onderzoekt socioloog Ruut Veenhoven hoe gelukkig transgender personen zijn. “Om gelukkig te worden moet je veel uitproberen".

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen