Neurologische aandoeningen hebben grote gevolgen voor patiënten en gezondheidszorg

maar volledige behandelingen ontbreken
Campus woudestein in de zomer
dr. Maren Wehrle
Martin Schoberer

In Europa lijden 41 miljoen mensen aan neurologische aandoeningen, zoals autismespectrumstoornissen en epilepsie. De behandeling daarvan maakt 35% van de totale ziektelast in Europa uit, met een jaarlijkse kostprijs van 798 miljard euro. Ondanks de aanzienlijke impact van neurologische aandoeningen, op zowel patiënten als de gezondheidszorg, bestaan er geen allesomvattende behandelingen voor neurologische aandoeningen.

Dit is precies wat het Integrative Neuromedicine onderzoeksteam onder leiding van dr. Daan Brinks (TU Delft); dr. Zhenyu Gao (Erasmus MC), en dr. Maren Wehrle (EUR) hoopt te verbeteren met hun Convergence Health & Technology Flagship programme award van twee miljoen euro. 

Eenvoudig gezegd kun je het brein bestuderen op het moleculaire en cellulaire niveau (zoals via biologie/genetica), het orgaan (hersenen als geheel orgaan met specifieke functies) maar ook op het fenomenologische niveau (een mens/patiënt met een brein en bewustzijn/ervaring). Gespecialiseerde onderzoekers uit vele verschillende disciplines hebben de hersenen binnen hun eigen expertisegebied uitvoerig bestudeerd. Het kan bijzonder uitdagend zijn om al die afzonderlijke gespecialiseerde gegevens uit verschillende disciplines - met totaal verschillende taken en methodologieën - met elkaar te verbinden.  

Wat dit project uniek maakt - en het eerste in zijn soort - is dat het vanaf het begin een gemeenschappelijke, integratieve onderzoeksbenadering probeert te vinden. De onderzoekers hopen dat ze, door het veranderende/ontwikkelende brein vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken, deze verschillende perspectieven met elkaar kunnen verbinden en een kortere/rechtere lijn mogelijk kunnen maken van fundamenteel hersenonderzoek naar de klinische behandeling van patiënten. 

Dr. Maren Wehrle, Erasmus School of Philosophy: "Filosofie is van cruciaal belang om deze verschillende niveaus en benaderingen met elkaar te verbinden, aangezien zij zich bezighoudt met een meer omvattend begrip van de mens, als geest, lichaam en hersenen. Daardoor kan zij nuttige conceptuele reflectie en differentiatie bieden over onderwerpen als bewustzijn, de geest, ervaring, en hoe dit in verband kan worden gebracht met de hersenen. Door de hersenen en hun veranderingen beter te begrijpen, en daarbij het perspectief van de ervaring van de patiënt te betrekken, kunnen we meer succesvolle en gepersonaliseerde behandelingen voor NDs ontwikkelen. Behandelingen die meer op maat gemaakt zijn voor de angsten, behoeften en gewoonten van patiënten worden gemakkelijker geaccepteerd en geïntegreerd in hun dagelijks leven." 

Convergentie flagship programme Health & Technology 

De samenwerking tussen Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft krijgt steeds meer vorm in de convergentie. Een van de thema's is Health & Technology (H&T). Het H&T flagship programme stimuleert de samenwerking tussen de universiteiten, disciplines en maatschappelijke partners, met als uitgangspunt het oplossen van grote maatschappelijke problemen. In dit project, Integrative Neuromedicine (IN), werken onderzoekers uit de medische wetenschappen en de filosofie samen om de negatieve impact die ND's hebben op het leven van mensen te verminderen. Het team van Erasmus Universiteit Rotterdam bestaat uit dr. Maren Wehrle en dr. Katharina Bauer van de Erasmus School of Philosophy, en prof.dr. Ingmar Franken en prof.dr. Matthias Wieser van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Onderzoeker
Onderzoeker
Professor
Professor

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen