Niet meer het diploma centraal bij werven technisch personeel?

Onderzoek ontvangt 3,6 miljoen euro subsidie uit Expeditie-regeling SZW

Een consortium onder leiding van organisatiepsychologen Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Tilburg University (TiU), in samenwerking met maatschappelijke partijen, gaan onderzoek doen naar de vraag of bij het werven en selecteren van technisch personeel de focus op vaardigheden kan komen te liggen in plaats van op het diploma. Het project WorkWithSkills heeft een subsidie van €3.600.000  ontvangen uit de Expeditieregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Voor het realiseren van de Nederlandse ambities op het gebied van duurzame energie zijn de komende jaren veel technici nodig, terwijl er sprake is van schaarste aan technisch personeel. Om het aantal technici te vergroten moet er ingezet worden op het vergroten van de instroom in de techniek, het verkleinen van de uitstroom en op leven lang ontwikkelen. 

Vaardigheden als selectiemiddel

De traditionele manier van werven op basis van diploma’s en werkervaring levert onvoldoende geschikt personeel op. De skills-benadering kan een deeloplossing zijn voor dit probleem. Door skills en werkvoorkeuren te hanteren als selectiemiddel, kunnen kandidaten worden geselecteerd op basis van ontwikkelpotentie in plaats van het verleden. Hier komen zij-instromers in beeld. Dit project richt zich op het begeleiden van werkgevers door de skills-transitie naar een skillsbased arbeidsmarkt. Het project beoogt de implementatie van een skillsbased benadering voor arbeidsbemiddeling. 

Het consortium WorkWithSkills bestaat uit: Erasmus Universiteit Rotterdam prof.dr. Marise Born, dr. Alec Serlie, prof.dr. Daantje Derks en promovendus Jeroen Dix (Team Arbeid en Organisatiepsychologie), Tilburg University en maatschappelijke partijen:  Stichting Opleiding- en Ontwikkelfonds Netwerkbedrijven;  Werkgeversvereniging WENB;  Stichting Arbeidsmatchplatform Energietransitie.  Zowel bij de EUR als bij TiU wordt er op het project een promovendus aangesteld.

Over Expeditie-regeling SZW 

Met de Expeditie-regeling wil de overheid stimuleren dat bestaande kennis op het gebied van duurzame inzetbaarheid (DI) en leven lang ontwikkelen (LLO) wordt (door)ontwikkeld, zodat het beter toepasbaar is voor andere sectoren, bedrijven en organisaties. Projecten dragen bij aan het vergroten van algemeen beschikbare kennis over de werkzaamheid van experimenten, interventies, methodieken of werkwijzen op het gebied van DI of LLO. Een samenwerkingsverband bestaat altijd uit een onderzoeks-instelling en partijen uit de praktijk. 

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen