De voorgenomen Wet internationalisering in balans (WIB) kan leiden tot een forse afname van het aantal internationaal opgeleide economen en econometristen op de Nederlandse arbeidsmarkt, met name in de Randstad.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Marcus Roesch, Bas Karreman (Erasmus School of Economics) en Bart Loog (Centraal Bureau voor de Statistiek), op dinsdag 6 mei gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten (ESB).
Internationaal talent blijft vaker in Nederland
Volgens de onderzoekers blijft ruim 20 procent van de internationale economiestudenten na afstuderen in Nederland werken. Deze groep vormt een belangrijke pijler onder het aanbod van economisch geschoold arbeidspotentieel, vooral voor multinationals en tekortsectoren zoals ICT en financiële dienstverlening.
‘De meeste internationale economen vinden hun eerste baan in de Randstad en versterken daar de arbeidsmarkt,’ aldus de auteurs. ‘Het beperken van Engelstalig onderwijs in deze regio kan een directe impact hebben op de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.’
Randstad onevenredig geraakt
De WIB, die het gebruik van het Engels in het hoger onderwijs wil terugdringen, bevat uitzonderingen voor technische opleidingen en universiteiten in grens- en krimpregio’s. Niet-technische opleidingen in de Randstad, zoals economie en econometrie, worden echter wél geraakt. Daardoor komt het internationale studentenaanbod in deze regio extra onder druk te staan.
Multinationals en tekortsectoren de dupe
Van de internationale afgestudeerden in economie en econometrie begint meer dan 70 procent bij een multinational, vaak in een Engelstalige werkomgeving. Daarnaast werken zij relatief vaak in sectoren met structurele tekorten. Het beperken van deze instroom kan volgens de auteurs leiden tot een versmalling van de arbeidsmarkt en verminderde aantrekkelijkheid van de Randstad als vestigingslocatie voor bedrijven.
Oproep tot heroverweging
De onderzoekers pleiten voor een genuanceerde benadering van internationalisering: ‘De wet is bedoeld om kwaliteit en toegankelijkheid te waarborgen, maar heeft mogelijk ernstige onbedoelde gevolgen voor de arbeidsmarkt. Dat vraagt om strategische heroverweging, zeker voor studies die aantoonbaar bijdragen aan het oplossen van arbeidsmarktkrapte.’
- Meer informatie
Lees hier het volledige artikel “Wet internationalisering in balans beperkt aanbod van economen in Randstad”. Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer aan Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl en mobiel: 06 53 641 846.