NWO-Veni’s toegekend aan zeven onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zeven veelbelovende jonge EUR-wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Zo zullen zij onder andere onderzoek doen naar het toenemende aantal migranten die hun nieren verkopen, preventie van heupartrose en de onbezorgdheid over de groeiende kloof tussen arm en rijk.

De Rotterdamse Veni-laureaten in 2020

De Unieke Heup: preventie van heupartrose - dr. Rintje Agricola, Erasmus MC

Artrose is vanaf 2040 de meest voorkomende ziekte in Nederland. Echter is de oorzaak van heupartrose nog onbekend. Dit onderzoek combineert alle wereldwijd beschikbare data over heupartrose om een voorspellingsmodel te ontwikkelen dat nieuwe persoons-specifieke risicofactoren zal identificeren, met als doel gepersonaliseerde behandeling en preventiemogelijkheden.

Verkoop van nieren door migranten - dr. Frederike Ambagtsheer, Erasmus MC

Er worden steeds meer migranten gesignaleerd die hun nieren verkopen om Europa binnen te komen. Deze studie onderzoekt hoe, waar en door wie de verkoop van hun nieren wordt gefaciliteerd en hoe uitbuiting van deze migranten tot stand komt.

Op weg naar een verbeterde en op het individu gerichte therapie voor de ziekte van Pompe - dr. Nadine van der Beek, Erasmus MC

De ziekte van Pompe is een ernstige erfelijke spierziekte waarvoor sinds 2006 enzym-vervangingstherapie beschikbaar is. Dit heeft de vooruitzichten voor patiënten aanmerkelijk verbeterd, maar niet iedereen heeft evenveel baat. Dit onderzoek leert ons de onderliggende problematiek te begrijpen waardoor we de therapie kunnen verbeteren en afstemmen op de individuele patiënt.

Effectieve monitoring van interstitiële longziekte (ILD) met beeldvorming: de M-ILD-studie - dr. Pierluigi Ciet, Erasmus MC

Het is moeilijk goede geneesmiddelen voor de behandeling van ILD-patiënten te kiezen. Innovatieve magneet scan technieken kunnen de ernst van littekenvorming (fibrose) en ontsteking meten om de beste individuele behandeling te kiezen en om het effect ervan nauwkeurig te kwantificeren.

Grootschalige persoonsgerichtheid: gepersonaliseerde bevolkingsonderzoeken - dr. Kevin ten Haaf, Erasmus MC

Is persoonsgerichtheid mogelijk binnen grootschalige bevolkingsonderzoeken? Ten Haaf’s onderzoek bestudeert hoe bevolkingsonderzoeken rekening kunnen houden met de unieke kenmerken van individuen, zoals familiare geschiedenis en comorbiditeit. Innovatieve modellen zullen ontwikkeld worden, die deze individuele kenmerken combineren met recente testresultaten om gepersonaliseerde bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, darmkanker en longkanker mogelijk te maken.

Wat eet je kipfilet? De wereldwijde impact van Nederlands veevoer van 1954 tot nu - dr. Floor Haalboom, Erasmus MC

Wat eet het vlees op je bord eigenlijk zélf? Gigantisch veel veevoer van overal en nergens vandaan, maakte de Nederlandse bio-industrie mogelijk. Haalboom onderzoekt historische veranderingen in de herkomst van dat voer en de wereldwijde gevolgen voor samenlevingen en milieu. Dit is cruciaal voor het hedendaagse debat over de veehouderij.

Onbegrepen ongelijkheid: Waarom zijn mensen onbezorgd over de groeiende kloof tussen rijk en arm? - dr. Jonathan Mijs, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Waarom gaat de groei van economische ongelijkheid gepaard met een groeiend geloof in meritocratie? In deze vergelijkende studie zoekt Mijs een antwoord door het analyseren van publieke denkbeelden over ongelijkheid in Nederland en de VS. Daarbij maakt hij gebruik van een vernieuwende combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek (o.a. experimenten).

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Bekijk de EUR Veni-laureaten uit de voorgaande jaren.

Meer informatie

Meral van Leeuwen, persvoorlichting EUR: 06-40264367 of press@eur.nl

Gerelateerde links
Eerdere ontvangers van een NWO-Veni

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen