Onderzoekers op Lowlands om de kennis over anticonceptie te testen

Anticonceptie

Wat weet jij over anticonceptiemiddelen? Veel mensen gebruiken anticonceptie als zij seks hebben, maar lang niet iedereen is er tevreden over en er wordt weinig over gepraat. Daar gaan wetenschappers op Lowlands verandering in brengen. In ‘Club Womb’ gaan wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus MC en het Amsterdam UMC uitzoeken wat de kennis over, het gebruik van en de ervaringen met anticonceptie is van de bezoekers op Lowlands.

In Nederland is een op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest. Een onbedoelde zwangerschap kan komen door pech, verkeerd gebruik of geen gebruik van anticonceptie door zowel vrouwen als mannen. Met dit project dragen we bij aan het maken van weloverwogen keuzes over anticonceptie om onbedoelde zwangerschappen, en mentale en fysieke klachten door anticonceptie, te voorkomen op een manier die aansluit bij de wensen van individuen.


Theatervorm als onderzoeksmethode

Door het gebruik van theater verzamelen de onderzoekers op een creatieve manier data over de ervaringen en keuzes bij anticonceptie. Bezoekers worden verwelkomd door flamboyant geklede clubeigenaren van de exclusieve ‘Club Womb’ die zorgen voor een open sfeer waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. In de club test ‘dokter Corrie’ de kennis over anticonceptie en vertelt er alles over.  Met een zelf uitgekozen uitvergroot anticonceptiemiddel, zoals een hoepel als nuvaring, of een wegwerpregenjas als condoom, kan veilig gedanst worden op de sexy beats van de silent disco DJ. De bezoekers worden uitgenodigd hun anticonceptie levensloop te tekenen en ongezouten mening over anticonceptiemiddelen op de wanden te schrijven. Die worden verzameld voor het onderzoek.

Dit ‘sekspositief’ project is door o.a. Clair Enthoven van het Erasmus Love Lab ontwikkeld voor Lowlands. De resultaten van dit onderzoek ‘Perceptie over Anticonceptie’ zijn belangrijk voor huisartsen, gynaecologen, verloskundigen en bovenal voor de Lowlands bezoekers zelf.

Clair Enthoven is als postdoc verbonden aan het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens 

In de media

New Scientist – augustus 2023.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl | 06 83676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen