Priming, filmvrouwen en algoritmes in filmspecial van Studio Erasmus

Op dinsdag 29 januari, tijdens de speciale Engelstalige IFFR-editie van Studio Erasmus, is alles film dat de klok slaat. Wat doet Netflix met onze filmsmaak? Klopt het wat ik zie? Ingmar Franken over legendarische drugsscènes. En hoe zit het met de vrouw: superheld of sekssymbool? Tot slot: amusement is gezond voor laaggeletterden. Studio Erasmus is ook tijdens IFFR te vinden in de foyer van Theater Rotterdam.

Op dinsdag 29 januari staan o.a. op het programma:

  • Wat doet Netflix met onze filmsmaak? – Payal Arora en Filip Vermeylen over de impact van algoritmes op populaire cultuur. Hoe herstructureren disruptieve platforms zoals YouTube en Neflix de film- en televisiewereld? Wat betekent het wegvallen van traditionele ‘gate keepers’? En laten we ons nog wel verrassen in een tijd waarin ons mediagebruik minutieus geanalyseerd wordt om nieuwe blockbusters te creëren?
  • Hoe amusement laaggeletterden gezonder maakt – Bijzonder hoogleraar Entertainment Media en Social Change Martine Bouman over de potentie van priming: het inzetten van tv-series om gezondheidsvraagstukken onder de aandacht te brengen bij een publiek dat nauwelijks voorlichtingsfolders leest.
  • De overdosis in Pulp Fiction of blowende motorrijders in Easy Rider; de combinatie van drugs en films levert beroemde en beruchte scènes op. Komen de effecten ook daadwerkelijk overeen met de specifieke drug? Hoogleraar Klinische Psychologie Ingmar Franken factcheckt legendarische drugsscènes.
  • Is de vrouw de nieuwe superheld of blijft het frame van sekssymbool bestaan? Mediawetenschapper Charlotte Dwyer over #MeToo, feminisme op het witte doek en de rol van filmklassiekers in onze beeldvorming van ‘de vrouw’.

Livemuziek door Bonno Geerse, die op zijn vleugel een eigenzinnige interpretatie van klassieke soundtracks ten gehore brengt.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale, Vers Beton, Erasmus Magazine, Theater Rotterdam en International Film Festival Rotterdam. Mede mogelijk gemaakt door Erasmus Trustfonds.

Presentatie: Geert Maarse.

Meer informatie

Dinsdag 29 januari 2019 | 20.30 – 21.45 uur (inloop met livemuziek vanaf 20.00 uur) | Theater Rotterdam - Foyer Rotterdamse Schouwburg| Toegang gratis, reserveren mogelijk via deze link.

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief