Tina Turner en cancel culture: Simone Driessen in gesprek met 2DOC

Concert with bright lights and people dancing
Foto van een microfoon

Recentelijk kwam de documentaire ‘Tina’ uit, die in combinatie met nooit eerder getoond archiefmateriaal het verhaal vertelt van muziekicoon Tina Turner. In de documentaire wordt onder andere besproken hoe Tina keer op keer weer oog in oog staat met haar verleden. Zo blijkt dat het haar niet lukt om haar gewelddadige ex-man Ike Turner achter zich te laten. Dr. Simone Driessen (Erasmus School of History, Culture and Communication) sprak met 2DOC over Tina Turner en cancel culture.

“Ik vond het schokkend dat die periode met Ike haar blijft achtervolgen,” reflecteert Simone op de onlangs verschenen documentaire. Volgens de media & communicatie onderzoekster, is het de timing die het verhaal van Tina Turner uniek maakt: “het duurde bij Tina vrij lang voordat haar verhaal naar buiten kwam. De enige manier om destijds je verhaal te doen was via interviews, de nieuwsomloop was veel langzamer.”

Tina Turner’s verleden blijft haar achtervolgen, niet op zijn minst omdat de pers het onderwerp van haar ex-man alsmaar weer aansnijdt. “Het blijft, ondanks dat er veel details naar buiten zijn gekomen over haar en Ike, een heel spicy verhaal. Daarnaast heeft Ike zichzelf een beetje weggemoffeld, dus is Tina het enige aanspreekpunt,” aldus Simone.

Ondanks alles, schittert Ike Turner nog steeds in de ‘Rock and Roll Hall of Fame’. Waarom is Ike nooit gecanceld? “Het grootste verschil is de aanwezigheid van sociale media, hierdoor is cancelcultuur veel makkelijker zichtbaar dan voorheen,” zegt Simone, “en wat niet door de beugel kan is afhankelijk van de tijdsgeest. De tijd van Ike en Tina was een vrije periode, het was toen niet zo raar dat Ike meerdere vrouwen had en dat hij aan de drugs zat.”

“Cancelcultuur laat ons nadenken over het vraagstuk: kunnen we het privéleven van de artiest los zien van de kunst die diegene maakt?”, legt Simone uit. “Waar trek je de grens? Daar zijn we nu als maatschappij naar op zoek.”

Onderzoeker

Dr. Simone Driessen

Meer informatie

Lees het volledige interview met 2DOC.

Gerelateerde content
Portrait picture of Simone Driessen

Simone Driessen in Trouw over waarom we nog steeds massaal naar Michael Jackson luisteren

Simone Driessen deed onderzoek naar de relatie tussen (pop)sterren en hun fans en cancelcultuur en scheen haar licht op deze kwestie in Trouw.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen