Veel solidariteit met Oekraïne: “Maar we moeten andere rampen niet vergeten”

Berlijn vlag Oekraine
Arie Kers

Door de oorlog in Oekraïne is er een gigantische vluchtelingenstroom op gang gekomen. Het is lang geleden dat zoveel mensen in een keer op de vlucht sloegen. Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies, duidt in Studio Erasmus de situatie. Is Nederland klaar voor deze stroom vluchtelingen? Wat is de houdbaarheidsdatum van onze solidariteit? Daarnaast maakt ze zich zorgen dat de oorlog in Oekraïne de aandacht en geld van andere humanitaire crises afleidt.

Voor hulporganisaties is het nu alle hens aan dek. “Het klinkt gek, maar in echte oorlogssituaties kun je het bijna niet verkeerd doen, want alles is nodig”, zegt Hilhorst. Nederlanders kunnen volgens de hoogleraar het beste geld geven aan giro 555, die het dan in veel gevallen weer zal geven aan het Oekraïense Rode Kruis. Nederlandse hulporganisaties zijn zelf niet actief in het gebied. Ook het doneren van goederen, mits vraaggestuurd vanuit Oekraïne, is zinvol. Als voorbeeld geeft ze het inzamelen van waterkokers nadat een hulporganisatie in Oekraïne had aangegeven daar veel behoefte aan te hebben.

Solidariteit voor Oekraïne is consistent, maar pijnlijk

De solidariteit die Hilhorst nu ziet voor Oekraïense vluchtelingen noemt Hilhorst consistent met het beleid van de Nederlandse regering, die al langer voorstander is van opvang in de regio. Maar dit is natuurlijk wel pijnlijk voor vluchtelingen uit andere gebieden: “We mogen wel wat hartelijker zijn naar vluchtelingen toe, dat vind ik al jaren.” Desondanks heeft ze er wel begrip voor dat er meer empathie wordt getoond voor deze situatie die nu eenmaal meer in de buurt is.

Razendsnelle opvang is indrukwekkend

De solidariteit zorgt dan ook voor iets moois. De opvang die nu wordt opgetuigd voor vluchtelingen uit Oekraïne noemt ze indrukwekkend. Volgens haar is Nederland er klaar voor om goede opvang te bieden. “Ik was vandaag bij de gemeente Den Haag en werkelijk iedereen daar is bezig met de opvang. Fantastisch om te merken.” Ze voorziet wel problemen als de oorlog langer duurt: “Dan krijg je kwesties van huisvesting en langdurige zorg.” Wat is dan de houdbaarheidsdatum van de solidariteit?

Aandacht en geld blijven houden voor andere crisisgebieden

Tot slot is een belangrijke zorg van haar de aandacht voor andere crisisgebieden: “Vergeet niet dat er ook nog andere crises zijn.” Als voorbeeld geeft ze Jemen. “85 procent van de bevolking is direct afhankelijk van hulp. Iedereen is bang dat landen nu denken: ‘de opvang Oekraïners is zo duur, het geld moet ergens vandaan komen dus we trekken het terug van andere humanitaire bestemmingen’. Dat zou een grote angst zijn, want je kunt je niet uit Jemen terugtrekken. Daar komt nog bij dat die landen afhankelijk zijn van graan. Jemen importeert al zijn graan, dat is een regelrechte ramp.”

Thea Hilhorst over de humanitaire ramp in Oekraïne

Professor
Gerelateerde content
Hoe zorg je voor een stad in oorlog? Hoogleraar Humanitaire Studies Thea Hilhorst geeft hierop antwoord bij RTL Nieuws.
Veel mensen laten hun solidariteit met Oekraïne zien. Waar komt dat vandaan? Onderzoekers Geske Dijkstra, Thea Hilhorst en Lucas Meijs gaat hier op in.
Berlijn vlag Oekraine
Thea Hilhorst legt in het AD uit hoe organisaties hulp bieden en hoe je het meest efficiënt kun helpen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen