Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemeentelijke belastingen in 2022 wederom zullen stijgen. De onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing zullen naar verwachting in heel Nederland stijgen. Arjen Schep, hoogleraar Heffingen Lokale Overheden aan Erasmus School of Law, legt aan NU.nl uit waarom deze stijging voor burgers zo merkbaar is en wat de redenen kunnen zijn voor de stijgende belastingen.
De gemeentelijke belastingen moeten door burgers vanuit hun eigen zak worden betaald. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of de btw, legt Schep uit: “Het leeuwendeel van de belastingen zie je niet. Die zijn er al afgehaald voordat je loon wordt gestort bijvoorbeeld, of die betaal je terwijl je benzine tankt. Lokale heffingen moet je zelf overmaken.”
Een van de oorzaken voor de stijgende belastingen is terug te voeren op het beleid en de daarbij horende uitgaven van de gemeente. De gemeente mag voor de meeste lokale heffingen zelf de hoogte van de belasting vaststellen, waardoor er per regio een verschil kan ontstaan in de belastingdruk. Schep: “Wij kiezen de gemeenteraad, zij bepalen het beleid. Wil de gemeenteraad bijvoorbeeld een nieuw zwembad en dat geld komt niet van het Rijk, dan moeten ze daar de algemene middelen voor aanspreken.” Het bedrag dat een gemeente van de Rijksoverheid ontvangt ligt van tevoren vast. Daarom hebben gemeenten niet veel andere opties dan bezuinigen of de onroerendezaakbelasting verhogen.
Naast verhoging van belasting voor beleidskeuzes van de gemeente, wordt ook inflatie doorgerekend in de heffing, vertelt Schep: “Dat is altijd de minimale stijging die je kunt verwachten, los van de beleidskeuzes van gemeenten."
- Professor
- Meer informatie
Lees het hele artikel van NU.nl hier.