Waarom helpen Nederlanders mee aan mensensmokkel?

In januari 2022 zijn een man en een vrouw uit Dalfsen door de Marechaussee opgepakt op verdenking van het voorbereiden van mensensmokkel vanuit Europa naar het Verenigd Koninkrijk. Dit soort arrestaties werden in 2021 ongeveer 250 keer in Nederland verricht. Wat is het motief van deze mensensmokkelaars? Richard Staring, hoogleraar Criminologie aan Erasmus School of Law, legt tegenover De Stentor uit dat geld niet altijd de motivatie is.

Er is sprake van een toename van het aantal mensensmokkel incidenten in Nederland. In 2021 was er een stijging van veertig procent te zien vergeleken met 2020. Hoewel mensensmokkel een lucratieve onderneming is, hoeft dit echter niet de reden te zijn voor het meewerken aan mensensmokkel, aldus Staring: “Geld speelt soms een belangrijke rol, maar soms ook niet. Die grote geldbeluste organisaties heb je er zeker tussen zitten, maar in veel gevallen gaat die mensensmokkel ook om kleine groepjes vrienden, bekenden of familieleden die worden geholpen van A naar B te komen. Een vriendendienst dus, of vanuit humanitaire overwegingen.”

Of en welke straf de man en vrouw uit Dalfsen krijgen is niet duidelijk. De maximumstraf is zes jaar gevangenisstraf. De uiteindelijk straf is afhankelijk van het aantal gesmokkelde mensen en andere verzwarende omstandigheden. Dat de verdachten niets hebben uitgevoerd, zal ook meewegen in de vervolging en is waarschijnlijk een verzachtende omstandigheid volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Professor
Meer informatie

Lees het hele bericht van De Stentor hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen