Wat als Jan Rotmans klimaatminister wordt?

Windmolens door Claire Droppert
Claire Droppert

Het laatste IPCC-rapport is duidelijk: de aarde is in de afgelopen 100 jaar 1,1 graad warmer geworden, klimaatverandering is overal te merken, de rol van de mens hierin is ‘ondubbelzinnig’ en we moeten nú actie ondernemen om dit te stoppen. Wat zou Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan Erasmus Universiteit Rotterdam, doen als hij het voor het zeggen had? ‘Een CO2-tax op alle schadelijke dingen die je kunt verzinnen, onmiddellijk kolencentrales sluiten en een fonds om de laagste inkomens te compenseren voor de kosten.’

In een Radio 1-uitzending van 1 op 1 zegt Jan Rotmans dat het hem irriteert dat Nederland niet durft door te bijten wat betreft klimaatmaatregelen, terwijl we al tientallen jaren weten wat nodig is. Hij zou direct alle kolen- en biomassacentrales willen sluiten en de vrijgekomen subsidies willen steken in huishoudens van het gas af helpen.

Het klimaatprobleem is een verdelingsvraagstuk

Rotmans heeft ook oog voor de sociale gevolgen van de klimaattransitie en de mogelijke tweedeling die dit met zich meebrengt: “Iemand die tweehoog achter woont in Rotterdam-Zuid heeft er meer last van dan iemand die woont in Blaricum. Begin dus met de mensen met de laagste inkomens, in de slechtste huizen.” Rotmans vervolgt: “Het klimaatprobleem is een verdelingsvraagstuk.” In de uitzending biedt hij zich dan ook aan als klimaatminister voor het nieuwe kabinet: “Maak Nederland schoner en laat zien dat het leuker wordt.”

Een nieuw Deltaplan

Daarnaast pleit Rotmans in de Leeuwarder Courant voor een groot en omvangrijk nieuw deltaplan voor Nederland. Hierin worden niet alleen water, de zee en de rivieren meegenomen, maar ook allerlei andere aspecten. Zoals perioden van droogte, energie, milieu, landbouw, woningbouw, economie, juridische zaken en de gevolgen voor de mensen. "We komen er niet alleen met ingenieurs. We moeten alle disciplines bij elkaar brengen. En we moeten het ook samen doen met de natuur, niet tegen de natuur in."

In de media

Beluister de uitzending van 1 op 1 met Jan Rotmans

Lees het artikel in de Leeuwarder Courant

Lees het IPCC-rapport 2021

Gerelateerde content
'We komen hier sterker uit.' De Rotterdamse professor Jan Rotmans ziet de positieve kanten van de coronacrisis.
Jan Rotmans
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op en strijken massaal subsidie op. Professor en expert energietransitie Jan Rotmans

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen