Wat te doen als jouw idool alle morele grenzen over gaat?

Simone Driessen is geïnterviewd door Nieuwsweeked op NPO Radio 1

Onlangs is de Duitse band Rammstein, en met name frontman Till Lindeman, in opspraak geraakt. Wat doe je dan als fan? Verscheur je je kaartje of wacht je af en ga je gewoon naar het concert van de band waar je van houdt? Dr. Simone Driessen, mediawetenschapper aan ESHCC, geeft uitleg in een interview met ‘Nieuwsweekend’ op NPO Radio 1.

Als een idool betrokken is in een schandaal, is dat voor een fan een groot ethisch vraagstuk. In haar onderzoek naar fangedrag gaat Simone met fans in gesprek over wat ze belangrijk vinden, welke argumenten ze inbrengen en hoe ze online reageren. Daarin ontdekte Simone drie gedragspatronen: de fans die hun idolen verdedigen die wachten op een officiële uitspraak, de neutrale fans die zich afzijdig houden en de fans die de deur dichttrekken en zeggen dat dit gedrag niet kan.

Lastig besluit

Waarschijnlijk is de neutrale groep het grootst en de beslissing voor de groep die de deur dichttrekt het moeilijkst. “Ermee stoppen is lastig na een bepaalde tijd. Dat komt doordat een fan vaak een parasociale relatie heeft met zijn idool. Dat is een emotionele band, een liefde met iets ongrijpbaars, die dan wordt verbroken”, vertelt Simone.

Ook bespreekt ze het verschil tussen nog levende en al overleden artiesten die in opspraak zijn geraakt en of het imago dat iemand heeft wat uitmaakt. “De gecancelde personen zijn ook vaak een beetje de ‘bad boys’. Het viel van Till Lindeman bijvoorbeeld eerder te verwachten dan van Marco Borsato. Maar ze worden toch beiden beoordeeld door het rechterlijke systeem.”

Wat voor voorbeeld wil je zijn?

Simone vindt dat fans zelf een besluit moeten nemen over hoe je uiteindelijk moet reageren en acteren in dit soort situaties. “Zet een wetenschappelijke bril op en denk goed na; wat voor voorbeeld wil je zijn? Maar het kan heel logisch zijn dat je besluit dat het (strafrechtelijke) onderzoek nog loopt en dat je toch naar de muziek wilt luisteren. De rechterlijke macht mag dan oordelen.”

Onderzoeker
Meer informatie

Bekijk het volledige interview hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen