Zijn mentaal veeleisende taken thuis moeilijker uit te voeren?

Thuiswerken

Is thuiswerken wel verstandig voor mensen die ingewikkelde taken uitvoeren en gedetailleerd nadenken? Het kan nadelige effecten hebben op het uitvoeren van cognitieve taken, blijkt uit onderzoek met schakers van dr. Dainis Zegners van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Dr. Zegners en zijn mede-onderzoekers van de Universiteit Maastricht Dr. Steffen Künn en Dr. Christian Seel onderzochten het effect van thuiswerken met professionele schakers van wereldklasse die thuis aan een online toernooi deelnamen. Hun resultaten geven stof tot nadenken voor managers en hun teams die gedurende langere tijd moeten thuiswerken.

Toen live-evenementen tijdens de recente COVID-19-pandemie verboden waren, werden in plaats daarvan online schaaktoernooien gehouden. De onderzoekers gebruikten de online schaaktoernooien om de impact te meten van het verplaatsen van taken van een fysieke naar een digitale omgeving. Ze beoordeelden de kwaliteit van schaakbewegingen en bijbehorende fouten met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) in de vorm van een krachtig schaakprogramma genaamd Stockfish. De resultaten van hun in ontwikkeling zijnde onderzoek hebben al geleid tot het artikel Cognitive Performance in the Home Office - Evidence from Professional Chess.

Thuis moeilijker dan op kantoor

Het onderzoek concludeert dat mentaal veeleisende taken thuis moeilijker af te handelen zijn dan wanneer ze fysiek aanwezig zijn op kantoor. Op basis van de prestaties van de schakers menen de drie onderzoekers dat overmatig thuiswerken de productiviteit kan schaden.

Het is net Schaken

"Schaken lijkt in veel opzichten op het werk in de kennismaatschappij: het spel is strategisch, analytisch en speelt zich af onder tijdsdruk", legt Dainis Zegners uit. Cognitieve vaardigheden die bij het schaken worden gebruikt, worden ook gebruikt voor gecompliceerde taken als het opstellen van een juridisch contract en strategische besluitvorming - het soort taken dat helder en nauwkeurig denken vereist.

"We zeggen niet dat mensen niet vanuit huis moeten werken. Zeker tijdens de huidige pandemie kan het van cruciaal belang zijn om werknemers vanuit huis te laten werken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook heeft eerder onderzoek aangetoond dat thuiswerken ook voordelen heeft, zoals in de gevallen waarin de werkomgeving erg luidruchtig is of wanneer werknemers meer flexibiliteit willen om werk en gezin te combineren. Onze resultaten laten echter zien dat rekening moet worden gehouden met een daling van de productiviteit bij cognitief veeleisende taken bij het gedurende langere tijd thuiswerken." aldus de onderzoekers.

Meer informatie

Voor meer informatie over RSM (www.rsm.nl) of dit persbericht kunt u contact opnemen met Danielle Baan, media officer voor RSM, via 010 408 2028 of per mail: baan@rsm.nl

Gerelateerde content
Erasmus Universiteit Rotterdam wil werkdruk structureel, bij de bron, benaderen en start hiervoor een nieuwe aanpak. Roos Schelvis en Naomi van der Maden (HR)…

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen