Hoe kun je dementie voorkomen?

Dementie is niet langer een ziekte waar niets aan te doen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het goed voorspeld, en zelfs voorkomen kan worden. Op universiteiten onderzoeken wij hoe, en jouw support is daarbij onmisbaar.

Preventie van dementie

Alzheimer Nederland voorspelt dat er in 2040 een half miljoen Nederlanders dement zullen zijn. In de werkelijkheid blijkt echter dat het relatieve aantal gevallen van dementie minder snel stijgt dan verwacht. Ook is inmiddels bekend dat het risico op dementie met 30% verlaagd kan worden door gezond te leven, en dat het individuele risico op dementie vrij goed voorspeld kan worden.

Vrouw die de hand van een dementiepatiënt vastpakt

Voorspellen en voorkomen

Het doel van dit onderzoek is dementie beter te kunnen voorspellen, en te weten hoe de ziekte kan worden voorkomen. Onderzoeker prof. dr. Arfan Ikram wil een methode ontwikkelen waarmee huisartsen snel kunnen beoordelen of hun patiënten dementieverschijnselen vertonen. Zulke methodes worden al vaak ingezet voor andere chronische ziekten, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar nog niet voor dementie.

Hoogleraar Arfan Ikram over dementie

Arfan Ikram

Hoogleraar Arfan Ikram over dementie

Door de academische kennis van dit onderzoek in te zetten in een klinische toepassing kan preventie van dementie een standaard onderdeel worden van het medische consult. Dankzij het onderzoek naar onder andere leefstijl factoren kan het risico op de ontwikkeling dementie verlaagd worden.

Help om dementie te voorkomen

Wil jij eraan bijdragen dat in de toekomst minder mensen zullen lijden aan dementieverschijnselen? Steun het onderzoek van prof. dr. Arfan Ikram en maak vandaag al het verschil. De donaties voor deze campagne worden verwerkt door Stichting Erasmus Trustfonds. Alvast bedankt.

Andere projecten

Dianne Bevelander Memorial Fonds

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen