Het Profielwerkstuk - docenten

Onze lesmaterialen zijn hier gratis ter beschikking gesteld.

Om leerlingen een succeservaring te bieden tijdens het PWS is goede begeleiding door de docent van groot belang. Om die begeleiding makkelijker te maken biedt de Erasmus Universiteit Rotterdam diverse begeleidingsinstrumenten.

Deze instrumenten sluiten aan bij de onderzoekscyclus, een handzame tool die is afgeleid van de wetenschappelijke empirische cyclus voor onderzoek. Hiermee wordt de leerling beter voorbereid op het uitvoeren van onderzoek op de universiteit. 

Uitleg onderzoekscyclus en onderzoeksvaardigheden

In de Docenthandleiding cyclus en vaardigheden staat de onderzoekscyclus met bijbehorde fasen omschreven die leerlingen doorlopen bij het schrijven van een PWS. De verschillende fasen zijn: verwonderen, verkennen, onderzoek opzetten, onderzoek uitvoeren, concluderen en presenteren. Tijdens deze fasen hebben leerlingen verschillende vaardigheden nodig om tot een goed onderzoeksproces te komen. Bekijk hoe je de onderzoekscyclus en vaardigheden kunt gebruiken bij de begeleiding van jouw leerlingen. 

 

Matrix onderzoekscyclus en onderzoeksvaardigheden

In deze matrix staat uitgelegd hoe de onderzoekscyclus en de onderzoeksvaardigheden zich tot elkaar verhouden. Bekijk de matrix en leer meer over hoe het inzetten van vaardigheden een inhoudelijke verdieping kan geven per fase.

 

Stappenplan

In het stappenplan zie je in een oogopslag wat een leerling per fase moet opleveren. Bekijk de poster samen met de leerlingen om het proces helder te krijgen. De docenthandleiding stappenplan per fase PWS helpt jou als docent op weg met handige tips en checklists voor de zes fasen van onderzoek. Bekijk de docenthandleiding en ontdek alle ins en outs voor een goed PWS.

Procesbegeleiding en training

Heb je als PWS coördinator of docent behoefte aan meer informatie over hoe je het PWS proces het beste kunt inrichten en begeleiden? Bekijk dan de docent-handleiding die is ontwikkeld in het Rotterdamse samenwerkingsverband: Samenwerken aan betere aansluiting vo-ho.

Behoefte aan meer tips, video’s of inspiratie? Op www.profielwerkstuk.nl werken de Nederlandse universiteiten samen om jou te voorzien van de beste informatie.

Heb je daarnaast behoefte aan professionalisering op het gebied van PWS? Bekijk de mogelijkheden op onze website.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen