Mijn Stad Rotterdam

Vital Cities and Citizens
Straat in Rotterdam in de zomer.

In veel wetenschappelijk onderzoek naar het leven in de stad wordt met name over bewoners gesproken, en maar weinig met bewoners. Het onderzoeksproject ‘Mijn Stad Rotterdam’ wil daar verandering in brengen. Als onderdeel van het Erasmus Initiatief ‘Vital Cities & Citizens’ willen we graag van de inwoners van Rotterdam leren wat zij belangrijk vinden in hun stad, wat goed werkt, en wat verbeterd kan worden. Ons belangrijkste uitgangspunt hierbij is: wie kan er nou beter vertellen over het leven in de stad dan de mensen die er wonen? 

Over dit onderzoek

Binnen het project ‘Mijn Stad Rotterdam’ vezamelden we in de maanden november en december 2021 en januari 2022 informatie over het stadsleven. Dit werd gedaan aan de hand van kwalitatieve interviews met inwoners van Rotterdam. Tijdens deze interviews van ongeveer 45-60 minuten nodigden we inwoners van de Rotterdam uit om hun visie op verschillende aspecten van het stadsleven met ons te delen. Door middel van deze interviews willen we meer zicht krijgen op de elementen die het stadsleven definiëren volgens bewoners zelf.

Terugkerende opvattingen op stedelijk leven blootleggen

Voor het tweede deel van het onderzoek formuleerden we uitspraken over het leven in de stad op basis van informatie en inzichten uit de interviews. Deze uitspraken legden we in maart, april en mei 2022 voor aan Rotterdammers, die de stellingen naar eigen inzicht rangschikten. Op basis van de uitkomsten van het rangschikken van de stellingen hebben we zes groepen burgers geidentificeerd die vergelijkbare opvattingen hebben over het leven in hun stad. 

Door Rotterdammers, voor Rotterdammers 

Met het onderzoek streven we ernaar de stem van een zo divers mogelijke groep Rotterdammers te laten horen. Op deze manier wil ‘Mijn Stad Rotterdam’ een steentje bijdragen aan het Rotterdamse stadsleven. Bijvoorbeeld aan de hand van concrete aanbevelingen aan de Gemeente Rotterdam en andere lokale actoren op basis van wat door Rotterdammers is aangemerkt als cruciaal voor de leefbaarheid in de stad. De inzichten uit het onderzoek gaan we daarnaast op creatieve en toegankelijke manieren delen met het brede publiek.  

Onderzoeksproject Mijn Stad Rotterdam

In dit werk van Neele Schlette met muziek & sound design van Efthymios Stavropoulos en VFX van Vincent Boon hoor je de quotes die komen uit interviews die met Rotterdammers zijn afgenomen binnen het onderzoeksproject Mijn Stad Rotterdam.

Wat deelnemers zeggen over het Rotterdamse stadsleven

Natascha Collins telling what she likes about Rotterdam

Natascha Collins

"De Doelen en het Schouwburgplein zijn belangrijke plekken voor mij, daar is het altijd gezellig. Vooral in de zomer, dan zitten daar veel mensen. Je loopt erlangs, je ziet het leven. Iedereen zit op terrasjes. En de West-Kruiskade, want daar kan ik al mijn buitenlandse groenten en producten halen en haarspulletjes. Het is gewoon klein Suriname, Antillen, alles in één."

Karel Slot in the food garden

Karel Slot

"Ik maak een voedseltuin hier in de wijk, en dat is een geweldig project geweest. Net richting de metro lag een groot grasveld en dat noemden we het drollenveld. Een architect had dat zo gepland, maar dat werd dus het drollenveld. En er zijn wat mensen uit de wijk die hebben dat weten om te buigen tot een buurtmoestuin. Een eetbare wijktuin."

Maria Bialkowska telling about her feeling at home in Rotterdam

Maria Bialkowska

"Ik voel mij niet Nederlander en ik ben ook niet Nederlander, en ik heb ook geen ambities om het te zijn, want ik heb mijn eigen cultuur en mijn eigen identiteit. Maar ik voel mij zeker Rotterdammer vanaf het begin. Want Rotterdam is zo een blended stad, dat iedereen hier zijn plek kan vinden. Dus ik voel mij niet een outsider. Ik voel mij echt gewoon als een deel van de stad."

Thomas de Leeuw - telling what he likes about Rotterdam

Thomas de Leeuw

"Rotterdam is natuurlijk zo veranderd, het is visionair, het is gedurfd. Er gebeuren hier dingen die we verafschuwen, maar uiteindelijk vinden we het fantastisch. Architectonisch, dat vinden mensen tof. Ik heb hier nu vrienden, het is vertrouwd. Ik werk hier ook als stadsgids, en dat is niet voor niks. Ik zou niet weten welke andere stad in Nederland ik zou willen verruilen voor Rotterdam."

Voorgaand evenement

Sfeerimpressie van het “Mijn Stad Rotterdam: In gesprek over vooruitgang” event in Erasmus Paviljoen (23 februari 2023)

Lees hier een artikel van Erasmus Magazine over dit evenement. 

Sfeerimpressie van het “Mijn Stad Rotterdam: In gesprek over vooruitgang” event in Erasmus Paviljoen (23 februari 2023)

Sfeerimpressie van het “Mijn Stad Rotterdam: In gesprek over vooruitgang” event in Erasmus Paviljoen (23 februari 2023)

1/24
2/24
3/24
4/24
5/24
6/24
7/24
8/24
9/24
10/24
11/24
12/24
13/24
14/24
15/24
16/24
17/24
18/24
19/24
20/24
21/24
22/24
23/24
24/24

Sfeerimpressie van het Mijn Stad Rotterdam event in BIRD (24 februari 2022)

Rotterdam: Mijn stad Event BIRD

Rotterdam: Mijn stad Event BIRD

1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
 • dr. Petra de Jong - Onderzoeker

  "Een stad is meer dan een verzameling straten en gebouwen: het zijn de inwoners die de stad laten leven. Van hen wil ik graag leren wat ertoe doet in Rotterdam."

  Mail: p.w.dejong@essb.eur.nl

 • dr. José Nederhand - Onderzoeker 

  “Dit project brengt de diversiteit aan wensen en opvattingen in kaart over wat een stad als Rotterdam leefbaar maakt. Ik vind het inspirerend om hieraan mee te werken, omdat de inzichten van dit onderzoek kunnen helpen om het stadsleven voor elke Rotterdammer te verbeteren.”

  Mail: nederhand@essb.eur.nl

 • Seline Westerhof - Onderzoeker

  "Ik vind het belangrijk dat we actief naar de verhalen en ervaringen van Rotterdammers luisteren en er iets mee doen. Het grotere verhaal van Rotterdam zit in de dagelijkse ervaring van mensen. Wat vinden mensen zelf belangrijk? Waar maken ze zich druk om?"

  Mail: westerhof@erbs.eur.nl

  Seline Westerhof
 • Romy Gerritsen - Onderzoeksassistent

  "Door middel van dit onderzoeksproject hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de stad, voor iedere Rotterdammer."

  Mail: gerritsen@essb.eur.nl

   

 • Britt Boeddha van Dongen - Communicatieadviseur

  "Het is mijn doel om op toegankelijke en creatieve manieren de inzichten uit dit onderzoek te delen met het brede publiek en met professionals uit Rotterdam. Dit doe ik heel graag samen met de inwoners van Rotterdam."

  Mail: b.k.vandongen@essb.eur.nl

Contact 

Heb je vragen over dit onderzoek of wil je deelnemen aan dit onderzoek? Stuur dan een mail naar vitalcitiesandcitizens@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen