Duurzame initiatieven van studenten en medewerkers
Wat jij kunt doen

Get Involved

Wil jij bijdragen aan een duurzame planeet? Begin dan bij de campus! Lees wat je als medewerker of student van de Erasmus Universiteit Rotterdam kunt doen.

Duurzaamheid: wat kun je zelf doen?

Negen tips voor een duurzame levensstijl

Lees nu

Erasmus Sustainability Hub

De Erasmus Sustainability Hub is een studentenorganisatie die duurzaamheid op de Erasmus Universiteit promoot en bewustzijn creëert in onderwijs, onderzoek en evenementen. Via dit platform wordt je op de hoogte gehouden van alle verschillende initiatieven en activiteiten. De Sustainability Hub organiseert ook jaarlijks de Erasmus Sustainability DaysVerschillende projecten zoals the Erasmus Foodlab en de EUR wardrobe zijn gestart in de Hub.

Koken tijdens Science Open

Erasmus Food Lab

Het Erasmus Food Lab biedt professionele kooklessen. Alles plantaardig, met transparante CO2-berekeningen en geweldige recepten! Het Foodlab is verbonden met verschillende wetenschappelijke onderzoeken van verschillende faculteiten en biedt een plek om theorie toe te passen. Bovendien creëert het bewustzijn over duurzaam eten dat goed smaakt en leuk is om klaar te maken!

Unilife

Unilife is een professionele app gebouwd door studenten die alle evenementen, activiteiten en speciale aanbiedingen voor EUR studenten op een rij zet. Het doel van de app is een flyer vrije campus!

CirculEUR

CirculEUR is een studenteninitiatief wat nieuwe producten maakt van PET materialen op de campus. Hun doel is van ons afval nieuwe, bruikbare producten te maken.

Moestuin op de campus

Edible EUR

Dit is een tuin op de campus die wordt onderhouden door studenten. Elke vrijdag tuinieren de studenten om groente te produceren. De producten worden onder andere gebruikt door het Foodlab en het Erasmus Sport Café. Daarnaast streeft Edible Campus naar meer eetbare soorten op de campus en meer bewustzijn over onze voedselbronnen.

PostPlastic Generation

PostPlastic Generation is een studenteninitiatief om meer bewustzijn te creëren over ons afval, de hoeveelheid plastic die wij gebruiken en hoe dit te verminderen! Ze staan bekend om de kunstwerken die zij maken van afval op de campus.

EUR wardrobe

EUR wardrobe is een door studenten beheerde circulaire kledingwinkel op de campus. Studenten kunnen kleding brengen en zonder betaling meenemen.

Diandre

Diandre is een studentenorganisatie die vluchtelingen in Rotterdam helpt met onder andere de Nederlandse taal, sociale evenementen en praktisch advies. Diandre werkt nauw samen met een aantal gemeentelijke diensten.

Organobike

Organobike is een door studenten georganiseerde bezorgdienst voor organisch fruit voor bedrijven. Dit initiatief biedt langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid om actief te worden als fietsbezorger.

Education in Transition

Education in Transition is een studenteninitiatief om duurzaamheid meer te integreren in het onderwijs op de EUR. Met “teach-ins”, campagnes en een sterke stem willen zij faculteiten aansporen om duurzaamheid in elk vak te integreren.

Facebook group for vegans

Vegans@EUR is een groep studenten en medewerkers van de EUR die (voornamelijk) veganistisch eten en zich sterk maken voor gezonder en duurzamer, plantaardig voedsel op de campus. In een Facebookgroep geven zij elkaar tips en wisselen ze ideeën uit over het verduurzamen van het voedsel op de campus.

Earth Hour at Erasmus University

De Erasmus Universiteit doet jaarlijks mee aan Earth Hour, het jaarlijkse internationale initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Tijdens Earth Hour wordt het licht één uur uitgedaan om aandacht te vragen voor energiebesparing en klimaatverandering.

Warm Sweater Day

De Erasmus Universiteit doet ook jaarlijks mee aan de Warmetruiendag van Greenchoice en Klimaatverbond Nederland. Op Warmetruiendag wordt de verwarming lager gezet en het dragen van een warme trui gepromoot; hiermee wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing.

Volunteer work

Ben jij geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Via onderstaande organisaties kun jij met vrijwilligerswerk in Rotterdam aan de slag.

Ook via de onderstaande studieverenigingen wordt vrijwilligerswerk georganiseerd.