Commissie Fossiele Industrie

Campus Woudestein en de vijver zonder mensen.

De ambitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam is om als organisatie, in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering per saldo een positieve impact te hebben op klimaat én ecosystemen. Deze ambitie geldt ook voor de samenwerkingen die de Erasmus Universiteit aangaat. De Commissie van Experts Fossiele Industrie is opgericht om te adviseren over hoe samenwerkingen met organisaties die een grote impact hebben op klimaat en ecosystemen kunnen worden aangegaan, met positieve impact op klimaat en ecosystemen als expliciet vertrekpunt. Op deze pagina tref je alle informatie over de commissie en haar advies om geïnformeerde keuzes te maken voor samenwerkingen met de fossiele industrie. 

Opdracht Commissie van Experts

De Commissie van Experts is in maart 2024 door het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gevraagd te adviseren over richtlijnen voor samenwerkingen met partijen die deel uitmaken van de fossiele sector of gelieerd zijn aan de fossiele sector. De academische vrijheid en het afbouwen van investeringen in fossiele brandstoffen staan hierbij centraal. De richtlijnen moeten verder duidelijk en makkelijk te gebruiken zijn bij onderzoek, onderwijs en andere vormen van samenwerking en betrokkenheid.  

De opdracht van het College van Bestuur aan de Commissie is gebaseerd op de uitkomsten van diverse duurzaamheidsdialogen in 2023-2024 binnen de EUR. Daarin werd een overkoepelende doelstelling breed onderschreven: ons onderwijs en onderzoek mag geen schade toebrengen aan het klimaat en ecosystemen en moet streven naar het creëren van zo hoog mogelijk positieve impact. 

6 mei 2025

Advies Commissie Fossiele Industrie implementatie toetsings- en beoordelingskader 

De Commissie van Experts Fossiele Industrie adviseert het College van Bestuur om een toetsings- en beoordelingskader te implementeren. De Commissie adviseert verder om dit kader te betrekken op alle activiteiten binnen de universiteit, waaronder onderzoek, onderwijs en andere vormen van samenwerking. Dit toetsings- en beoordelingskader bestaat uit twee onderdelen: een partnertoets en een beoordeling op projectniveau.

  1. Partnertoets

De Commissie adviseert een zogenoemde partnertoets waarbij wordt getoetst of (potentiële) samenwerkingspartners voldoen aan het gedefinieerde ‘morele minimum’. Dat minimum is toekomstgericht en toetst of een partner zich verbonden heeft aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en daar in de praktijk ook naartoe aan het bewegen is. Deze toets is een praktische vertaling van de opdracht van het College van Bestuur om te komen tot een criterium voor een aantoonbaar en geloofwaardig beleid rondom de afbouw van investeringen in fossiele brandstoffen. Ook wordt getoetst of een partner zich niet actief inzet om beleid en regelgeving op dit gebied tegen te werken. Voor beide toetsen zijn onafhankelijke informatiebronnen beschikbaar die regelmatig worden geactualiseerd.  

  1. Projectbeoordeling

Als de partnertoets aantoont dat de (potentiële) samenwerkingspartner voldoet aan het ‘morele minimum’, dan kan worden overgegaan naar beoordeling op projectniveau. In deze stap worden het doel en de uit te voeren projectactiviteiten beoordeeld, waarbij de minimumvereiste is dat het project geen negatieve effecten op klimaat of leefomgeving heeft. Daarnaast moet worden gezorgd voor een evenwichtige samenwerkingsrelatie en moeten dual use en greenwashing op basis van (de resultaten) het project of samenwerking worden voorkomen.  

Uitwerking van het toetsings- en beoordelingskader

Het advies is om niet samen te werken met partners die niet voldoen aan het morele minimum. Als een partner wel aan het morele minimum voldoet, maar het specifieke project niet positief beoordeeld kan worden, wordt geadviseerd de samenwerking niet aan te gaan. Voor bestaande samenwerkingen wordt aanbevolen kortlopende samenwerkingen (van één jaar of korter) af te ronden en langlopende samenwerkingen te herzien. Hierbij moet de partner en het specifieke project bij herziening voldoen aan het toetsings- en beoordelingskader.  

De Commissie benadrukt het belang om – na het definitief worden van het toetsings- en beoordelingskader– de komende tijd te monitoren hoe dit kader in de praktijk werkt en waar mogelijk deze verder door te ontwikkelen. Ook adviseert de Commissie om wel in gesprek te blijven met partners die deel uitmaken van of gelieerd zijn aan de fossiele sector.  

Zie het Toetsings- en beoordelingskader (zie downloads hieronder) voor de uitwerking van dit advies en de onderliggende overwegingen.

Totstandkoming advies

De commissie heeft de tijd genomen om zich uitvoerig te laten informeren, heeft op heel veel verschillende manieren input opgehaald, en diepgaand te discussiëren over de inhoud en reikwijdte van het advies. Zo zijn onder andere de ervaringen opgehaald bij andere instellingen met richtlijnen voor samenwerking met de fossiele sector, is een expertconsultatie georganiseerd en is intern input opgehaald bij diverse gremia.     

Samenstelling commissie

Na de aanbieding van dit advies is de Commissie opgeheven, De Commissie bestond uit acht leden en zijn allen uitgekozen op basis van hun individuele expertise. De commissieleden vertegenwoordigden geen specifieke belangengroepen, maar namen op persoonlijke titel zitting. De verschillende disciplinaire achtergronden en kennis van de commissieleden hebben bijgedragen aan een gebalanceerd advies aan het College van Bestuur waarin verschillende perspectieven bij elkaar komen.  

Leden Commissie Fossiele Industrie

  • Arwin van Buuren kijkt in de camera.
    Prof. dr. Arwin van Buuren

    Strategic Dean Impact & Engagement EUR

  • Bas Karreman kijkt in de camera.
    Dr. Bas Karreman

    Director of Engagement bij Erasmus School of Economics

  • Michiel Besters
    Michiel Besters

    ERS

  • Liesbeth Enneking
    Prof.mr. Liesbeth Enneking

    ESL

  • Constanze Binder looks into the camera.
    Dr. Constanze Binder

    ESPhil

  • Professor Dirk Schoenmaker kijkt in de camera.
    Prof.dr. Dirk Schoenmaker

    RSM

  • Max Wagenaar kijkt in de camera.
    Max Wagenaar, MSc.

    Lid U-raad

  • Behnam Taebi kijkt in de camera.
    Prof.dr.ir. Behnam Taebi

    Extern expert TU Delft

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen