Passend werk vinden na je studie - makkelijk of juist moeilijk in de huidige arbeidsmarkt?

Hoe ervaren afgestudeerden de huidige arbeidsmarkt? Is het makkelijker of juist moeilijker om een baan te vinden die bij je past? We spraken twee alumni van de Erasmus Universiteit Rotterdam over hun recente ervaringen.

Tommy Chui Portrait

Tommy Chiu: wees er op tijd bij


Tommy Chiu (26) behaalde afgelopen juli zijn master Media and Business aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eigenlijk wilde hij al direct na zijn bachelor aan de slag, maar door de pandemie waren de omstandigheden om te solliciteren niet erg gunstig: bedrijven waren niet bereid om te investeren in nieuwe werknemers zonder eerdere werkervaring. Daarom besloot hij om eerst zijn master te halen. “Dat bleek een goede keuze, want ik heb nu veel meer mogelijkheden. Ik wilde eerst een traineeship doen en voor bijna alles wat ik tegenkwam, bleek een master min of meer een vereiste.”

Direct na zijn studie kon hij aan de slag in het Young Talent Program van KPN, een driejarig traineeship waarin jonge talenten worden opgeleid tot professionals. “In het eerste jaar wissel je per half jaar van functie en in het tweede en derde jaar doe je een functie van een jaar. Precies wat ik zocht: nu zie ik alle aspecten van marketing en kan ik uiteindelijk doorgroeien in wat ik het meest interessant vind.”

Je bent als werknemer aan zet

Omdat traineeships meestal een aanmeldingsdeadline hebben, begon Tommy al vrij vroeg met zoeken. Aangezien hij al ruim van tevoren op zoek ging, kon hij kiezen uit verschillende traineeships. Maar hij zag ook klasgenoten die pas in september begonnen met zoeken en die merkten dat de sollicitaties meer competitief waren, omdat veel studenten rond die periode beginnen met solliciteren. “Wees er dus op tijd bij,” adviseert hij werkzoekenden. “Een voordeel is dat je momenteel als werknemer aan zet bent en best wat eisen kunt stellen aan je werkgever. Vraag daarom bijvoorbeeld hoe de cultuur is bij een bedrijf of waarom de persoon tegenover je daar is gaan werken. Zo leer je heel veel over een organisatie en of die wel echt bij jou past. De meeste werkgevers vinden het bovendien prettig als je interesse toont.”

Zijn traineeship bevalt hem erg goed. Aanvankelijk maakte hij zich zorgen dat hij bij zo’n groot bedrijf als KPN niet genoeg verantwoordelijkheden zou krijgen en als een stagiair zou worden behandeld, maar het tegendeel bleek waar. “Ik kan hier veel dingen uitproberen en leren. Je wordt als een volwaardig teamlid gezien, dus je kunt echt groeien in je functie.”

Precies waarvoor een traineeship bedoeld is

Ook al zijn de lockdowns nu voorbij, het hybride werken zit volgens Tommy inmiddels in ons systeem. Hij werkt nu drie van de vijf dagen vanuit huis. “Ik vind dat zelf wel erg prettig, moet ik zeggen. Ik woon in Rotterdam en het kantoor zit in Amsterdam, dus dan is een paar dagen thuis werken wel praktisch.”

Wat hij na zijn drie jaar traineeship gaat doen, weet hij nog niet. “Het gaat een leidinggevende functie worden, maar in welke specialisatie binnen marketing, dat moet ik nog bepalen. Dat is precies waarvoor dit traineeship bedoeld is.”
 

Aditi Solanki Portrait

Aditi Singh Solanki multitaskt haar weg naar de toekomst


Aditi Singh Solanki (26) studeerde architectuur in Oman en kwam vervolgens naar Nederland voor haar master in Urban Management and Development, met een specialisatie in klimaatverandering, duurzaamheid en milieu. Het intensieve eenjarige programma weerhield haar er niet van om ook nog te werken naast haar studie.

“Er waren tijdens het schrijven van mijn scriptie nauwelijks nog lessen die ik hoefde te volgen, dus ik had wel wat tijd. Ik ben ook iemand die veel beter presteert wanneer ik kan multitasken. Als ik twee dingen tegelijk doe, ben ik beter in beide taken. Ik solliciteerde en ging naar networking-events. Omdat ik uit een andere cultuur kom, was het leerzaam om te ervaren hoe de sollicitaties en de interviews hier verliepen. Veel van de sollicitaties waren online, maar in april werd ik uitgenodigd bij een bedrijf om eens te komen kijken op locatie. Mijn bedoeling was om pas te gaan werken nadat ik mijn master had afgerond, maar ze vroegen me: waarom probeer je niet gewoon of het je bevalt?”

Een goeie eerste stap

Lang hoefde Aditi daar niet over na te denken en ze ging parttime aan de slag als architect. “Ik wilde eigenlijk een stage doen op het gebied van duurzaamheid, maar dat was niet mogelijk, omdat IHS geen voorstander is van een stage tijdens het intensieve masterprogramma. En om stage te lopen, moet IHS een NUFFIC-overeenkomst ondertekenen met het bedrijf waarin zij de student toestaan om stage te lopen. Tijdens het schrijven van mijn scriptie zat ik voornamelijk alleen thuis,  en om toch een beetje momentum op te bouwen, ben ik parttime gaan werken. Omdat ik nog geen werkervaring op het gebied van duurzaamheid heb en er weinig juniorfuncties zijn, zag ik dit als een goede eerste stap naar een baan waarin ik mijn expertise op het gebied van architectuur kan combineren met mijn kennis over duurzaamheid.”

Werken aan een evenwichtig ecosysteem voor de toekomst

Ze raadt andere studenten en alumni aan om zich niet te veel zorgen te maken wanneer ze niet direct de ultieme baan vinden. “Ik ben momenteel actief op zoek naar een junior-positie als adviseur op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering en milieu binnen een bouwbedrijf. Ik zoek op LinkedIn en schrijf e-mails naar mensen die ik ken om te vragen of er vacatures openstaan. En dat gaat goed: ik heb in november al een paar sollicitatiegesprekken staan. Ik hoop mijn ervaring als architect snel samen te voegen met mijn huidige specialisatie in duurzaamheid en klimaatverandering, zodat ik kan werken aan een evenwichtig ecosysteem voor de toekomst.”
    


 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen