Tijdens je studie

Bachelor in Sociologie

Stage

In het tweede jaar ga je stage lopen bij een door jou uitgekozen organisatie of bedrijf. Zo leer je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie gelijk in de praktijk te brengen. Aan het einde van het tweede studiejaar doe je onderzoekservaring op door zelf een sociaalwetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Je gaat er bijvoorbeeld op uit om interviews af te nemen, mensen te observeren of je overlegt met verschillende belangengroepen. Je werkt samen met andere studenten en wordt intensief begeleid door een docent. De resultaten verwerk je in een paper en iedereen presenteert de onderzoeksresultaten tijdens een afsluitend symposium. Zo raak je vertrouwd met de sociologische onderzoekspraktijk.

Een voorbeeld uit de praktijk

In Rotterdam zijn veel jongeren werkloos. Een van de redenen hiervoor is dat zij hun middelbare school niet afmaken. Scholen in Rotterdam hebben dan ook te maken met veel uitval. Jij werkt als beleidsmedewerker Onderwijs bij de gemeente en krijgt de opdracht uit te zoeken hoe dit komt. De gemeente heeft al een aantal maatregelen genomen, maar met onvoldoende effect. Jij gaat op onderzoek uit. Je interviewt leraren en - nog belangrijker - je gaat op zoek naar de jongeren die hun school niet afmaken. Waarom stoppen ze? Vinden ze school niet leuk of is er meer aan de hand? En waarin verschillen ze met leerlingen die hun school wel afmaken? Je schrijft je bevindingen op en presenteert dit aan de wethouder en schoolbesturen.

Studeren in het buitenland

Binnen de opleiding Sociologie zijn er verschillende mogelijkheden om in het buitenland te gaan studeren. Je maakt kennis met andere culturen en verbreed je horizon. Bovendien biedt buitenlandervaring je de mogelijkheid om je te onderscheiden van andere studenten en dit maakt je aantrekkelijk voor werkgevers.

Studeren in het buitenland hoeft ook niet ingewikkeld of duur te zijn. Het International Office van ESSB heeft veel ervaring met de administratieve ondersteuning van studenten die op uitwisseling gaan en daarnaast zijn er beurzen beschikbaar om je reis financieel te ondersteunen. Wij stimuleren onze studenten steeds meer om tijdelijk in het buitenland te gaan studeren en jij kunt er zelf voor kiezen om hier je voordeel mee te doen!

Voor meer informatie over studeren in het buitenland, ga naar het International Office

Studievereniging

Studievereniging Cedo Nulli

Cedo Nulliik wijk voor niets.

De lijfspreuk van Desiderius Erasmus, en de naam van de faculteitsvereniging Sociale Wetenschappen. Koop bij Cedo Nulli je studieboeken met korting, bezoek lezingen, workshops, congressen en ga mee op studiereis. Ook de (thema)feestjes en borrels mogen we niet vergeten. Ga vooral voor een jaar in het bestuur: een onmisbare ervaring. Kijk op www.cedonulli.nl voor meer informatie.

 

Kimberly Blagrove

“De studie Sociologie doe ik met veel plezier en heeft mij op verschillende gebieden veranderd. De wereld maar ook mijn eigen leven bekijk ik nu door een andere bril. Ik koos voor Rotterdam vanwege de kleinschalige onderwijsgroepen. Dit nieuwe leersysteem prikkelt studenten om beter te presteren."


"Mijn keuze voor Sociologie komt voort uit mijn interesse in de westerse samenleving, maar zeker ook vanuit mijn ambitie om strategisch adviseur voor organisaties en overheden te worden. Ik wil mijzelf naast mijn studie dan ook op verschillende gebieden ontwikkelen. De Erasmus Universiteit biedt hier voldoende mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in bestuursfuncties of als studentassistent.“