Nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw

Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Naast het Polak Building wordt een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd.

Het gebouw telt zes verdiepingen, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Uniek is de toepassing van een revolutionair nieuw ventilatieprincipe, gebaseerd op windkracht en zonnewarmte. In de toekomst huisvest het multifunctioneel onderwijsgebouw naast diverse collegezalen en onderwijsruimten ook werkplekken voor het Erasmus Magazine, een publiek toegankelijk café, een huiskamer, stiltecentrum en veel studieplekken voor ca 3.000 studenten van diverse faculteiten. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

Copyright Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid
Copyright Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid

Circulair en duurzaam onderwijsgebouw

Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500m² wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Voor de bouw worden zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt, die onder meer afkomstig zijn van andere gebouwen van Erasmus Universiteit. De constructie van het atrium wordt in boomstammen uitgevoerd, afkomstig van een door Staatsbosbeheer beschermd natuurgebied in het kader van natuurbeheer.

Verder is het gebouw geheel energieneutraal. Het wekt zijn eigen energie op door zonnepanelen op het dak en maakt gebruik van een warmtepomp. Het dak doet eveneens dienst als waterbuffer bij zware regenval. Hierdoor is het klaar voor eventuele klimaatveranderingen. Door een rijke variatie aan lokale beplanting in het atrium en de toepassing van groene wanden is er échte natuur zichtbaar en voelbaar in het gebouw.

Uniek is de toepassing van een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem voor natuurlijke ventilatie in het gebouw wat de gezondheid van studenten bevordert.

Copyright Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid

Toekomstbestendig ontwerp

In dialoog met studenten en Erasmus Universiteit heeft Paul de Ruiter Architects, autoriteit op het gebied van duurzaam bouwen, de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building.

Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving. Door gebruik te maken van ruime overspanningen ontstaan grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. Zo ontstaat een stimulerende omgeving waar studenten, medewerkers en bezoekers van de Erasmus Universiteit op een aangename manier kunnen studeren, werken en ontspannen.

Met deze impuls geven we verdere invulling aan onze ambities om een duurzame en levendige campus te realiseren met internationale allures, nauw verbonden met de stad.

Ellen van Schoten
CvB-lid

Impressies

Vragen?

E-mailadres
tomorrowscampus@eur.nl

Voor journalisten

E-mailadres
press@eur.nl