Updates Tomorrow's campus

April 2019

Ruim baan voor studieplekken in Tinbergen
Tinbergen Building biedt vanaf september 2019 plek aan onderwijsruimtes en maar liefst zo’n 560 extra studieplekken.
Lees meer
Duurzaamheidsbeleid
Het College van Bestuur heeft tot een aantal zaken besloten die de duurzaamheid van de campus een zichtbare injectie geven.
Lees meer
Campustuin
Bij de ingang aan de Kralingse Zoom/Park Noord wordt hard gewerkt aan de inrichting van een campustuin.
Lees meer
Herinnering: Zet je fiets in een rek!
Ben je al aangesproken toen je je fiets of je scooter op de verkeerde plaats neerzette?
Lees meer

Nieuw onderwijsgebouw

Alle activiteiten zijn in gang gezet om naast het huidige Polak Building een nieuw duurzaam multifunctioneel onderwijsgebouw te realiseren.

Het nieuwe gebouw heeft dezelfde omvang als Polak Building en krijgt ook min of meer dezelfde functionaliteiten voor circa zeshonderd studieplekken en collegeruimtes. Het nieuwe gebouw, waarvan de naam nog moet worden vastgesteld, opent in 2022 de deuren. Uiteraard besteden we bij dit gebouw veel aandacht aan duurzaamheid.

Ruim baan voor studieplekken in Tinbergen

Tinbergen Building biedt vanaf september 2019 plek aan onderwijsruimtes en maar liefst zo’n 560 extra studieplekken.

Je vindt nu al een (stille) studieplek op de 12e en 13e verdieping. Op de 5e en 11e verdieping kun je aan het werk in groepen. Tot het eind van dit jaar wordt Tinbergen Building verdieping voor verdieping geschikt gemaakt voor de tijdelijke invulling. De inrichting van die studieplekken vindt in nauwe samenwerking met de studenten plaats, om zo goed mogelijk aan te sluiten op hun behoefte. In de week van 8 april is de Wi-FI dekking gemeten. Als het nodig is, wordt de dekking in een later stadium aangepast.

Renovatie Tinbergen

Tinbergen Building wordt op een aantal plekken bouwtechnisch verbeterd zodat studieplekken en collegeruimtes gecreëerd kunnen worden.

De bedoeling was om op korte termijn te starten met een algehele renovatie, maar dat is uitgesteld door het niet slagen van het aanbestedingstraject. Het traject kwam niet tot stand als gevolg van de overspannen markt en de complexiteit van de renovatie. De renovatie wordt nu in 2022 opgestart nadat het nieuwe onderwijsgebouw is opgeleverd.

Sportliefhebbers

De voorbereidingen voor het nieuwe sportgebouw aan Erasmus Plaza/Kralingse Zoom zijn in volle gang.

Bij de bouw van het sportgebouw wordt flink wat aandacht besteed aan circulair bouwen. Het wordt een gebouw dat energieneutraal is. Meerdere partijen zijn gevraagd om met een voorstel voor de bouw te komen, dus het aanbestedingstraject loopt. Voor de zomer wordt het aanbestedingstraject afgerond.
Na de zomervakantie wordt de grond waar het sportgebouw gaat komen, bouwrijp gemaakt. De volleybalvelden die je nog de hele zomer kan gebruiken, worden dan weggehaald, evenals het (achtergebleven) bouwmateriaal dat daar staat. 

Duurzaamheidsbeleid

Het College van Bestuur heeft tot een aantal zaken besloten die de duurzaamheid van de campus een zichtbare injectie geven.

Zo kunnen we van start gaan met een project dat zorg gaat dragen dat we op de gehele campus en op de locaties EUC en ISS volledig gescheiden afval kunnen gaan inzamelen. Het project is inmiddels van start gegaan. Daarnaast wordt geïnvesteerd in zonnepanelen, LED-verlichting en sedumdaken. Een extra investering in het sportgebouw biedt de mogelijkheid deze energieneutraal te maken.

Bezettingsgraad werkplekken

In november 2018 zijn er tellingen geweest over de bezetting van werkplekken in alle gebouwen op de campus.

Er is een gemiddelde bezettingsgraad van ca. 27 procent gemeten. Omdat we nagenoeg geen kantoorruimte meer beschikbaar hebben en de universiteit groeit, worden gesprekken gevoerd over een duurzamer en meer efficiënt ruimtegebruik.

Omhoog bij Mandeville Building

Vanaf februari vinden er op de 18e en 19e verdieping van Mandeville Building aanpassingen plaats aan de centrale luchtbehandelingsinstallatie. Daarnaast worden de klimaatinstallatie, binnenwanden en vloeren opgefrist voor de nieuwe gebruikers van deze twee etages.

Op zaterdag 26 maart is een nieuwe luchtventilatiesysteem naar het dak van Mandeville Building gehesen. Om efficiënt gebruik te maken van de hijskraan, zijn ook de zonnepanelen voor op het dak naar boven gegaan. Eerdere pogingen waren afgeblazen in verband met de harde wind. Die zaterdag waren vijfendertig medewerkers actief bij het hijsen van het ‘gevaarte’, van verkeersregelaars en hijskraanmachinisten tot de projectleiders en een collega voor de koffie. 

Bijna weer over de loopbrug

Na maanden hard werken aan de loopbrug tussen Erasmus en Tinbergen Building, is er begonnen met het terrein onder de loopbrug weer vrij te maken.

De afgelopen maanden heeft de luchtbrug nieuwe isolerende zonwerende beglazing gekregen, zijn nieuwe plafonds geplaatst en heeft de brug nu een betere, natuurlijke, ventilatie systeem. Naast de brug is de beiaardiersruimte opgeknapt. De loopbrug is nog niet open, maar vanaf einde mei kan je er weer gebruik van maken. Tegen die tijd is het carillon getest en ook weer in gebruik.

Verduistering ramen UB

Omwonenden buiten de universiteit hadden gevraagd om het lichtoverlast van de universiteitsbibliotheek in de avonduren te verminderen.

Aan die wens zaten wat haken en ogen zoals de kosten, het tijdstip van verduisteren en de beleving van de student (niet meer naar buiten kunnen kijken). Een passende oplossing is inmiddels gevonden. De komende maand wordt de lichtwering aangebracht.

Campustuin en bijenstal

Bij de ingang aan de Kralingse Zoom/Park Noord wordt hard gewerkt aan de inrichting van een campustuin, waarbij een bijenstal wordt geplaatst.

Beide zijn initiatieven van de Sustainability Hub. De Hub neemt het beheer van de tuin voor haar rekening. De bijzondere tuin en bijenstal worden op maandag 22 april in gebruik genomen en wordt op passende wijze geopend. In lijn met de Sustainable Foodlab zal de tuin een belangrijke rol spelen bij voorlichting en educatie met betrekking tot duurzame voedselvoorziening.

Landelijke Zaaidag: maandag 22 april 

Op de landelijke Zaaidag vragen stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting grondbezitters om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Op die manier lever je een bijdragen aan het voedselaanbod voor bijen en vlinders.

Nieuwe kunst in aantocht

Vanaf 8 april komen drie kunstwerken weer terug naar hun eigen stekkie.

De werken waren uitgeleend aan het museum Singer in Laren en zijn nu weer terug naar onze universiteit. Het gaat om: 
1.    Het drie bij zes meter grote kunstwerk ‘Etende mensen’ (1969) van Lucebert.
2.    ‘De lift’ (2000) van Fiona Tan. 
3.    ‘Coffee growers seeking help’ (2013) van Charlotte Schleiffert.
Twee schilderijen komen op hun vertrouwde plek te hangen, Lucebert in Erasmus Building (gang tussen Aula en Theil), en Schleiffert op de begane grond in Van der Goot Building.

Lucebert

De directeur van museum Singer vond het schilderij van Lucebert de grote ontdekking; ‘De lol voor mij als directeur was deze vondst”, zegt De Lorm. ‘Etende mensen’, 3 bij 6 meter, komt uit de collectie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar het vroeger in de kantine hing. Ik kende het doek niet en het is ook nooit in een museum te zien geweest. Een unicum dat het hier heeft mogen hangen’.’ 

Alma Mater

Nu de verbouwingen aan de loopbrug boven het K.P. van der Mandeleplein bijna zijn afgerond, komt een andere oude bekende weer in het zicht. Dit is het kunstwerk van Ger van Iersel uit 1983 en heeft geen titel, maar heeft al jaren de bijnaam ‘Alma Mater’. Het is bij de gelegenheid van het 14e lustrum van de Universiteit en ter herinnering aan Mr. B.J. de BOER aangeboden aan de universitaire gemeenschap door het Universiteitsfonds.

Rookvrije campus

Er is een wetgeving in de maak die ons als universiteit verplicht vanaf september 2020 de campus volledig rookvrij te maken.

Op korte termijn verwachten we een besluit van het College van Bestuur over de plannen om een geheel rookvrije campus te faciliteren, dus zonder rookfaciliteiten en waar geen enkele vorm van roken/tabakswaren is toegestaan (dus ook geen e-sigaret met of zonder nicotine). Daarbij wordt voorzien dat we vanaf het nieuwe collegejaar 2019-2020 het roken op de campus al terugdringen en in ieder geval zorgen voor een rookvrije zone bij de ingang van de gebouwen. 

Waterleiding

Een beetje overlast heeft iedereen wel van gehad van de werkzaamheden aan het waterinfrastructuur

De weg werd beetje bij beetje over de hele campus opengebroken om boringen en grondwerkzaamheden uit te voeren. Eind april zijn deze werkzaamheden achter de rug. De nieuwe pijpleidingen bevorderen de hygiëne omdat ze smaller zijn en daardoor neemt de kans op bacteriën af. Mocht de brandweer water nodig hebben, dan maken zij nog wel gebruik van de oude leidingen.

Herinnering: Zet je fiets in een rek!

Ben je al aangesproken toen je je fiets of je scooter op de verkeerde plaats neerzette?

Er zijn sinds enkele weken op gezette tijden stewards aanwezig die je kunnen aanspreken als je je fiets verkeerd stalt. Met name voor de deur van de UB worden veel fietsen willekeurig neergezet. Daarom worden er binnenkort tussen G-Building en de UB fietsenrekken bijgeplaatst, zodat nog weer 300 fietsen een plekje kunnen krijgen. Er zijn meerdere overdekte fietsenstallingen en er is een grote overdekte fietsenstalling onder de loopbrug/K.P. van der Mandeleplein. Maak er gebruik van! Fietsen die niet in een rek staan en fietswrakken worden (na een waarschuwing) meegenomen door de beveiligers.

Complimenten voor de rijders van een elektrische scooter die hun (Felyx) stadsbrommer massaal in de daarvoor bestemde vakken plaatsen.

Nieuws over de campus

   • Stroomonderbreking noordzijde campus
   • Studieverenigingen naar P Building
   • Kunstwerk Stein des Weisen in Park Noord
   • Learning Innovation Lab & Studio
   • Rijwielhandel Campusbike verhuisd
   • Nieuwe huisvesting voor Faculteit Wijsbegeerte
   • Na de zomer gaat het verder
   • Vakantieperiode

   Bekijk de updates (pdf)

   • Polak-gebouw weer bijna open
   • Tijdelijke studieplekken Sanders en P-gebouw
   • Vissen als voorbereidingen bouwweg Tinbergen
   • Renovatie loopbrug
   • Digitaal scherm op Erasmus Plaza
   • Voetpad naar tramhuisje
   • Zet je fiets in het rek!
   • Doeken gebouwen
   • Erasmus in Rotterdams dakenboek

   Bekijk de updates (pdf)

   • Vanaf april weer colleges in het Sanders-gebouw
   • Moot court
   • Inhuizing USC in hoogbouw
   • Kunst voor studenten en medewerkers
   • Opening plint onder het Hatta-gebouw

   Download de pdf

   • Ingebruikname UB verwacht op maandag 29 mei 2017
   • Wifi in N-gebouw
   • Afzetting W-gebouw
   • Collegelaan gedeeltelijk afgesloten vanaf 1 maart

   Download de pdf

   • 'Back to class' Sanders-gebouw
   • Werkzaamheden wifi
   • Universiteitsbibliotheek
   • Wat gebeurt er met het Tinbergen-gebouw?
   • Vervangen koelmachine in Van der Goot-gebouw
   • Thuis studeren is uit
   • Opening plint van het Hatta-gebouw

   Download de pdf

   • Ontmanteling trafostation Sanders-gebouw
   • Tinbergen Plaza
   • Fietsenstalling

   Download de pdf

   • Vanaf 29 mei kun je weer studeren in de Universiteitsbibliotheek
   • Officiële opening Park Noord
   • Eenrichtingsverkeer Collegelaan
   • Onderzoek in Tinbergen-gebouw
   • Doeken op E-gebouw
   • Duo-tentoonstelling Ja Ta Ta Ja

   Download de pdf

   • Verhuisbewegingen
   • Studentenflat Xior
   • Nieuwe huisvesting voor EUC-studenten
   • Hogeschool Rotterdam
   • Doek E-gebouw
   • Renovatie voor P-gebouw, luchtbrug en carillion

   Download de pdf