Port Economics

Port Economics

Bart Kuipers
Presenter
Bart Kuipers
Start date

Thursday, 17 Oct 2019, 15:30

End date

Thursday, 17 Oct 2019, 17:00

Space
Theil Building
Spoken Language
Dutch

Het Rotterdam-effect

De impact van de Rotterdamse haven op de Nederlandse economie is groot. Uit een recent onderzoek van haveneconoom Bart Kuipers, het Rotterdam-effect, blijkt dat de haven twee maal meer bijdraagt aan het bruto binnenlands product dan tot nu toe berekend.

De haven stimuleert niet alleen werkgelegenheid, maar ook andere havenactiviteiten geven onze economie een flinke impuls. Denk bijvoorbeeld aan de wederuitvoer van industriële goederen en consumentenproducten. Deze goederen en producten worden in grote aantallen via distributiecentra in ons land vervoerd naar Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Frankrijk.

Tijdens de bijeenkomst op 17 oktober gaat Bart Kuipers in op deze invloed van de Rotterdamse haven op de Nederlandse economie. Daarnaast geeft hij in de bijeenkomst uitleg over hoe de haven kan blijven groeien en op een duurzame manier kan inspelen op digitalisering, de energietransitie en ontwikkelingen in de internationale wereldhandel.

Over Bart Kuipers

Bart Kuipers is sinds 2008 als zeehaven- en logistiek adviseur bij Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics. Goederenvervoer en dan met name de containerisatie is een van zijn expertisegebieden. In 2014 ontving hij de gouden medaille van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen voor zijn essay over de container: de beste uitvinding van de afgelopen eeuw. Hierin zet hij helder uiteen hoe de container als economisch fenomeen grote veranderingen in wereldeconomie heeft veroorzaakt.

Programma

15:00 uur - Ontvangst met koffie en thee, Begane grond, Theil Building
15:30 uur - Scholingsbijeenkomst Haveneconomie, Theil C2-5
17:00 uur - Borrel Restaurant Siena

More information

For questions or suggestions, please contact:

Ramona Groenewegen
phone: 010 - 408 21 11
email: scholennetwerk@ese.eur.nl