EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Internationalization involves more than changing the language

Dinsdag, 10 oktober 2017

Now and again, commentators complain about the unstoppable advance of the English language in Dutch higher education. They claim that this development has an adverse effect on the quality of education and call upon Dutch scientists to uphold their mother tongue.

'Verhoog de lonen, te beginnen bij de ambtenaren

Vrijdag, 23 juni 2017

Stel je voor dat Mark Rutte zou twitteren dat de Amerikanen “bad, very bad” zijn omdat ze veel te veel geneesmiddelen en medische apparatuur naar Nederland exporteren, dat het handelstekort van Nederland met de VS ($ 24 miljard in de goederenhandel in 2016) aantoont dat de VS op een oneerlijke manier concurreert en dat de dollar veel te goedkoop is. Rutte kijkt wel uit, want hij zou zichzelf voor gek zetten. Waarschijnlijk weet hij ook wel beter.

Belasting werkt beter dan protectionisme

Dinsdag, 30 mei 2017

Het nieuwe kabinet moet niet meegaan in het Oranjegevoel om bedrijven tegen buitenlandse overnames te beschermen. Belastingen aanpassen werkt beter, menen Casper de Vries en Harry Commandeur.

Het flexibele AOW is zo gek nog niet

Maandag, 22 mei 2017

Nederlandse jongens die nu geboren worden hebben een levensverwachting van bijna 80 jaar, voor Nederlandse meisjes is dat 83 jaar. Bij de invoering van de AOW in 1956 was de levensverwachting van pasgeborenen ongeveer 9 jaar korter. Levensverwachting is op zich een heldere indicator maar meer dan om het aantal jaren gaat het om de kwaliteit van het leven.

Lang niet alle directe buitenlandse investeringen afgeschrikt door politiek geweld

Dinsdag, 16 mei 2017

In de periode van 2003 tot 2012 werd door multinationals meer dan 12 biljoen dollar geïnvesteerd in nieuwe vestigingen in conflictgebieden wereldwijd. Dit komt neer op 13% van het totale bedrag dat deze bedrijven investeerden in ontwikkelingseconomieën: 5% van alle investeringen werd zelfs geïnvesteerd in landen die geteisterd werden door een oorlog waarin meer dan 1.000 slachtoffers per jaar vielen.

Why the return of diversification between asset classes is good news for investors

Maandag, 15 mei 2017

Investors have been deprived of the benefits of diversification since the financial crisis as equity and bond returns have mostly been moving in tandem. But the correlation between asset classes has started to fall away, just as it has within equity markets themselves.

Doorrekening verkiezingsprogramma’s: begrotingsbeleid politieke partijen totaal inconsequent

Maandag, 20 februari 2017

Door: Bas Jacobs

Onlangs publiceerde het CPB de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. In het tijdperk van ‘factless’ en ‘post-truth’ politiek is prachtig dat dit in Nederland nog altijd gebeurt. Partijen die niet meedoen, zoals de PVV, 50PLUS en Partij van de Dieren, verkopen de kiezers knollen voor citroenen.

Oplossing van het ZZP-probleem

Woensdag, 14 december 2016

Door: Peter Kavelaars

Is er een oplossing voor het ZZP-probleem? Zeker wel, maar dan moet het wel anders aangepakt worden dan tot nu toe. Wat is het ZZP-probleem? In feite is dat de vraag of de ZZP’er nu echt zelfstandige is of tocht werknemer en hoe je dat precies vaststelt.

Investeringen in infrastructuur mogelijk niet de juiste oplossing

Maandag, 21 november 2016

Door: Mary Pieterse-Bloem en Lex Hoogduin

Lage rente vindt zijn oorzaken in het monetaire stelsel zelf en niet in vergrijzing. Het Financieele Dagblad berichtte op 31 oktober dat hoogleraar Coen Teulings de anticonceptiepil als medeschuldige aanwijst voor de lage rente. Dit is het verhaal van seculiere stagnatie tot in het extreme doorgevoerd. Het schrijft hogere investeringen aan infrastructuur voor en dat is precies wat Donald Trump nu omarmt.

Is Donald Trump politiek behendig?

Vrijdag, 18 november 2016

Door: Willem Verbeke

Onlangs heeft iedereen de presidentsverkiezingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump meegemaakt. Tot ieders verbazing won Trump de verkiezingen. Betekent dit concreet dat Trump een betere beïnvloeder is dan Clinton?

RSS