Law, Society & Crime

Ons departement Law, Society & Crime richt zich sterk op maatschappelijke relevantie en wetenschappelijke impact. Met ons onderzoek en onderwijs staan wij in het centrum van veel actuele debatten in de samenleving en politiek, zowel op nationaal als Europees vlak: of het nu gaat om de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, medisch-ethische vraagstukken, harmonisatie van strafprocedures in EU-verband, of compliance met financiële of milieuwetgeving door het bedrijfsleven.  

Nieuws

Italiaanse anti-maffiawetgeving; een inspiratiebron voor Nederland?

Pieter Verrest, hoogleraar Strafrecht aan Erasmus School of Law, legt uit in hoeverre Nederland van Italië kan leren over de aanpak van georganiseerde misdaad.

Wetenschappers dringen aan op palet aan oplossingen voor zorgwekkende situatie van ongedocumenteerde ouderen

Hoogleraar Criminologie Richard Staring dringt samen met twee andere wetenschappers aan op een duurzame oplossing voor ongedocumenteerde ouderen in Nederland.

Worden huurmoordenaars voortaan zwaarder gestraft?

Sanne Struijk, hoogleraar Sanctierecht aan Erasmus School of Law, legt uit hoe straffen hoger kunnen worden en welke rol de maatschappij hierin speelt.

Transparantie over cybersecurity: een blinde vlek?

Bernold Nieuwesteeg, directeur van het Centre for Law and Economics of Cyber Security (CLECS), en Willem Kuijken, onderzoeksassistent bij het CLECS, een reactie ingediend...

Strengere wetgeving voor uithalers van drugs leiden vooralsnog niet tot hogere straffen

Verdachten die drugs uit containers in de haven halen, worden vooralsnog niet hoger bestraft. Joost Nan, hoogleraar Straf(proces)recht, licht dit toe.

Drugshandel en bedreiging bij zorginstellingen voor criminelen: het roer moet om

Andre den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, is kritisch op de ministeriële financiering van deze instellingen.

Met de tractor naar de minister toe; mag dat eigenlijk wel?

Joost Nan, hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht aan Erasmus School of Law, legt uit wanneer intimidatie kan uitmonden in een strafbaar feit.

Van de politiecel naar de keukentafel: een reprimande om een onnodig verblijf in de politiecel te voorkomen

Onderzoekers hebben een onderzoek naar de landelijke Pilot Reprimande voor minderjarige first offenders van lichte strafbare feiten gepubliceerd.

Inleiding Pieter Verrest voor discussie tussen EU-lidstaten over strafrecht

Pieter Verrest verzorgde op 31 mei de inleiding voor een discussie over de stand van de strafrechtelijke samenwerking in de EU.

Bloedspetters, een glas water en wankelend bewijs; “Klopt het wel waar ik nu vanuit ga?”

Peter van Koppen, vooraanstaand rechtspsycholoog en voormalig promovendus van Erasmus School of Law, vertelt over zijn opleiding, werk en de rechtspsychologie.

Evenementen

De sectie start oktober 2019 een lezingenreeks “Gezondheid & Recht” waarin actuele interdisciplinaire thema’s worden besproken. Inspirerende sprekers worden uitgenodigd om studenten en medewerkers te informeren over relevante ontwikkelingen en trends in de gezondheidszorg met juridische en medisch-ethische raakvakken.

Aanmelden voor de lezing? 

De lezingenreeks is bedoeld voor medewerkers en (oud) studenten van de EUR, en overige geïnteresseerden. Heb je interesse in een lezing, noteer de datum in je agenda!
Vragen over en aanmelden voor de lezingen kan bij dit e-mailadres: denexter@law.eur.nl.

2 maart 2022
Dr. Tlaleng Mofokeng, Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health, Office of the High Commissioner for Human Rights, Genève

Titel: 'Reproductive health rights'

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen